Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen geschokt over dood aartsbisschop Irak

13 mrt 2008 | Minister Verhagen is geschokt over het nieuws dat de ontvoerde aartsbisschop Faraj Rahho van de Chaldeeuwsche Katholieke kerk in Irak dood is aangetroffen.

De aartsbisschop werd op 29 februari ontvoerd. Zijn bewakers en chauffeur werden tijdens de ontvoering vermoord. Het EU-voorzitterschap heeft, met Nederlandse steun, deze gebeurtenissen scherp veroordeeld.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft op 5 maart zijn zorgen over de ontvoering eveneens overgebracht aan de Irakese ambassadeur in Den Haag en een oproep gedaan aan de Irakese autoriteiten om zich maximaal in te spannen voor vrijlating van de aartsbisschop. Ook heeft Verhagen erop aangedrongen christelijke en andere minderheden in Irak de nodige bescherming te bieden. De Irakese premier Al-Maliki heeft de ontvoering eveneens veroordeeld, en opdracht gegeven aan de Irakese veiligheidsinstanties om zich volledig in te zetten om de aartsbisschop op te sporen.

De gezamenlijke inspanningen hebben helaas niet mogen baten. De ontvoering en dood van de aartsbisschop en de moord op zijn bewakers zijn een klap in het gezicht voor het moeizame proces van verzoening in Irak. Nederland zal er bij de Irakese regering op blijven aandringen de christenen en andere minderheden in Irak de nodige bescherming te bieden, en zich maximaal in te spannen om de ontvoerders op te sporen zodat zij worden berecht.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl