Ingezonden persbericht


Juryrapport Junior Inktspotprijs 2007

De Junior Inktspotprijs

De Junior Inktspotprijs is de prijs voor de beste politieke tekening van het voorgaande jaar en wordt gekozen door jongeren. Het is de vierde keer dat de prijs wordt uitgereikt. De samenwerkende organisaties, Stichting Pers & Prent en het Persmuseum, willen jongeren met dit project stimuleren om politieke tekeningen als volwaardige nieuwsbron te zien en te gebruiken. Daarbij geldt het project tevens als oefening voor het eindexamen geschiedenis, waar politieke tekeningen moeten worden geduid en geanalyseerd.

De jury

De jury bestaat uit ruim 700 leerlingen van verschillende scholen in Nederland:

Murmellius Gymnasium, Alkmaar
Gemini College, Ridderkerk
Helen Parkhurst, Almere
Dr. Nassau College, Bijlen
IVKO College, Amsterdam
Hermann Wesselink College, Amstelveen
Gerrit van der Veen College, Amsterdam
Simon Vestdijkcollege, Harlingen
St Vituscollege, Bussum
Amstel Lyceum, Amsterdam

De leerlingen komen van het VMBO, HAVO, VWO en Gymnasium uit alle klassen, maar voornamelijk uit de bovenbouw.

De tentoonstelling Politiek in Prent 2007

De tentoonstelling Politiek in Prent 2007, waaraan dit jaar 28 tekenaars met ieder zes tekeningen deelnemen, wordt gedomineerd door prenten van Rita Verdonk en Geert Wilders, de klimaatverandering, Irak en Afghanistan, de politieke crisis in België en de uitspraken van Máxima over de Nederlandse identiteit. Gasttekenaars dit jaar zijn Yvonne Kroese en Reinoud van Hasselt die samen het collectief WorstKeesScenario vormen.

De winnaars

Ook in 2008 is er uiteenlopend gestemd. Maar het aantal behaalde punten ligt dit jaar ver uit elkaar. Voor het eerst is de tekenaar van de winnende tekening ook als tekenaar de winnaar. Ál zijn tekeningen zijn zeer goed ontvangen.

De tekeningen die op de tweede en derde plaats zijn geëindigd, lokken bij de leerlingen een sterke reactie, ja zelfs een mening uit. Dit is op te maken uit opmerkingen als: `... het is ook echt fout dat ..., of `... dit probleem móet worden opgelost!'. Voor de winnende tekening geldt dit aspect niet. De jongeren vinden het gewoon een goede grap. Twee keer kijken en daarna moet je er om lachen.

Wat voor alle drie de tekeningen geldt, is dat het onderwerpen zijn die dichtbij de jongeren staan, ofwel omdat ze aansluiten bij hun belevingswereld, ofwel omdat ze letterlijk dichtbij zijn, een Nederlandse kwestie betreffen. Naast deze top-drie scoren vooral tekeningen goed die over Irak en Afghanistan gaan.

De tekeningen zijn beoordeeld volgens de volgende drie criteria:

Is direct duidelijk waar de tekening over gaat?
Zit er spot/humor in de tekening?
Verbeeldt de tekening het onderwerp goed?

De uitreiking

3de plaats

Op de derde plaats is geëindigd een prent die vooral is gekozen vanwege het onderwerp en de duidelijke verbeelding ervan. De tekening gaat over jongeren. De jongeren zelf zien de situatie zelf ook echt als een probleem. De manier waarop de tekenaar dit onderwerp heeft verbeeld vinden ze hard, maar ook goed! Er is niets aan de tekening waarover getwijfeld kan worden. Bovenal spreekt het ze aan omdat het over hun leeftijdsgenoten gaat, het benadert hun eigen wereld.
Het gaat om de tekening `Alcoholisme onder de jeugd' van Marco Lap. (verscheen in Sp!ts op 22 augustus 2007)

2de plaats

De tekening op de tweede plaats gaat over de maatregelen tegen de klimaatverandering. Deze tekening lokte misschien nog wel de meest heftige reacties uit. Veel leerlingen zijn geïrriteerd door de getekende situatie en vooral de absurditeit ervan maakt dat de tekening zo opvalt. Ironie, verontwaardiging en irritatie zijn termen die veel worden genoemd. Het lokt citaten uit als `Amerika legt regels op maar leeft ze zelf niet na' en spottend `ja ja, een goed milieu begint bij jezelf'.
Ze zijn het met de tekening eens, ze hadden zelf de hoofdpersonen uit de tekening kunnen zijn.
De tweede plaats is voor Stefan Verwey met de tekening ` Bewustwording van energiegebruik'
(verscheen in De Gelderlander op 3 februari 2007)


1ste plaats, de winnaar

Deze tekening heeft verreweg de meeste stemmen gekregen. Er moest wel goed naar worden gekeken en dan drong langzaam de grap door. Dit effect heeft ervoor gezorgd dat ontzettend veel leerlingen deze tekening als de winnaar kozen. Ze vinden de vergelijking die wordt gemaakt een heel erg goede vondst. Maar bovenal: vooral `een goede grap'! Een serieus onderwerp wordt hierdoor luchtig.
De winnaar is Paul Kusters met een tekening van Babs & Beer over Holleeder. (verscheen in Algemeen Dagblad op 6 oktober 2007)

Persmuseum, maart 2008


---- --