Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - Utrecht, 13 maart 2008

GEMEENTEN BEVORDEREN MAATSCHAPPELIJK VOOROORDEEL

De Klankbordgroep Maatschappelijke Opvang/Vrouwenopvang /Verslavingszorg* heeft in een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten aangegeven geschokt te zijn
over een aantal recente incidenten die het landelijke nieuws hebben gehaald betreffende de opvang van (o.a. chronisch verslaafde) dakloze mensen. Genoemd worden de brandstichting in Den Bosch, de problemen in Drenthe (Beilen) rondom de opvang van langdurig chronisch verslaafde dakloze mensen. Samen met eerdere incidenten in Hilversum en Amersfoort zijn dat redenen om een brandbrief te schrijven.

REGIEROL VAN GEMEENTEN
Alle, met name de grotere (centrum-), gemeenten in het land moeten het probleem van dak- en thuislozen in hun stad oplossen. Dat juicht de klankbordgroep toe. Maar gemeenten vergeten soms praktische maar essentiële zaken in dit proces. Buurtbewoners worden vaak verkeerd, te laat of niet voorgelicht over 'de doelgroep' of onvoldoende betrokken bij een opvang-, woon- of inloopvoorziening die in hun buurt komt. Gemeenten moeten beter met hun regierol omgaan, zowel richting burgers als naar instellingen en doelgroepen.

WMO IN DE PRAKTIJK
De klankbordgroep vraagt zich af waarom een gemeente als ze weet waar ze graag een opvang wil realiseren, dan niet meteen burgers en doelgroep erbij betrekken? Vroegtijdig informeren en erbij betrekken gaat veel beter en dan brengt de gemeente de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) meteen in praktijk. Die staat immers voor maatschappelijke participatie van alle burgers, waaronder uitdrukkelijk ook de daklozen en verslaafden.

BEELDVORMING EN MAATSCHAPPELIJKE VOOROORDELEN
De klankbordgroep werkt hard aan verbetering van de beeldvorming; veel projecten waar cliënten en buurt bij betrokken zijn in bijvoorbeeld Nijmegen, Haarlem en Utrecht geven daar een goed voorbeeld van. Deze projecten zijn vaak erg succesvol en kunnen daarom rekenen op steun van andere burgers die daarbij betrokken zijn geraakt. Er bestaan nog teveel vóóroordelen, voortkomend uit onbekendheid, onbegrip en vooral onterechte angst. Door miscommunicatie en ondoordacht beleid beschadigen gemeenten het beeld over verslaafden en thuislozen, zonder dat ze dat in de gaten lijken te hebben. Hierdoor wordt voeding gegeven aan vooroordelen en is het wantrouwen van burgers en daklozen in de overheid ook weer versterkt, terwijl juist het wegnemen van vooroordelen en het versterken van vertrouwen in de overheid hard nodig is om alle burgers volwaardig mee te laten doen in onze samenleving!

RUST CREëREN
Gemeenten worden gevraagd rust te creëren om de doelgroep op eigen wijze te laten meedoen aan de samenleving. Er zijn goede voorbeelden in bijvoorbeeld Utrecht, Deventer en Leiden waar ze gebruik van kunnen maken. Door een zorgvuldige inspraak en medezeggenschap ontstaat die rust.

SAMEN LEVEN
De klankbordgroep roept de gemeenten, landelijke politiek en instellingen op, om meer met de doelgroep en burgers in overleg te gaan om het proces rondom opvang en deelname aan de samenleving samen vorm te geven.

Klankbordgroep MO/VO/VZ


* De landelijke klankbordgroep MO/VO/VZ staat voor Maatschappelijke Opvang, Vrouwen Opvang en Verslavings Zorg maakt deel uit van het Programma Lokale Versterking GGz Wmo, een project van het Landelijk Platform GGz. Deze klankbordgroep bestaat uit ervaringsdeskundige vrijwilligers, zoals (ex-) cliënten met een verslavingsprobleem, (ex-) dak- en thuislozen en vrouwen die ervaring hebben met de vrouwenopvang. Op10 januari 2008 organiseerde zij het congres 'Niemand hoort de straat. De cliënt aan het woord.De klankbordgroep verricht haar activiteiten in afstemming en samenwerking met 35 lokale en regionale initiatiefgroepen van Programma Lokale Versterking GGz Wmo. Voor meer informatie: www.lokaleversterking.nl.