Rijkswaterstaat

datum 10 maart 2008

Persuitnodiging
Presentatie Toekomstideeën voor de Afsluitdijk

Staatssecretaris Tineke Huizinga, van Verkeer en Waterstaat, opent 14 maart in Lelystad het symposium Toekomstideeën voor de Afsluitdijk. Op het symposium worden de ideeën gepresenteerd die uit vijf sessies over de toekomst van de Afsluitdijk naar voren zijn gekomen. Ook wordt op het symposium het startsein gegeven voor een marktverkenning.

In 2007 is het 75-jarige jubileum van de Afsluitdijk gevierd. Deze internationaal bekende waterkering moet verbeterd worden om ook in de toekomst te kunnen voldoen aan de veiligheidsnorm, klimaatverandering en maatschappelijke ontwikkelingen. Rijkswaterstaat heeft in opdracht van staatssecretaris Tineke Huizinga, samen met de provincies Noord-Holland en Fryslân, in vijf sessies verkend welke ideeën er leven over de integrale verbetering van de Afsluitdijk. De ideeën worden op het symposium gepresenteerd en dienen ter inspiratie voor de volgende stap: de marktverkenning.

De staatssecretaris heeft ook een zware adviesgroep ingesteld (een 'denktank'), met Nederlandse top-experts uit zowel overheid als de markt. De heer Nijpels is voorzitter van deze adviesgroep.

In de marktverkenning wordt de markt vroegtijdig betrokken om een beeld te vormen van de haalbaarheid en betaalbaarheid van de ideeën. Bovendien moet de stap gemaakt worden naar een integraal plan. Het doel van de gekozen aanpak is om méér te realiseren dan alleen de veiligheidsopdracht en kansen te benutten op het gebied van onder andere innovatie, duurzame energiewinning en de beleving van de dijk. Het is de bedoeling dat er eind van dit jaar een advies voor de staatssecretaris ligt.

Aan het symposium nemen participanten van voorgaande sessies, marktpartijen en bestuurders van de betrokken regio's en gemeenten deel.

Globaal Programma:
09.00 uur Ontvangst en registratie
10:00 uur Opening door staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat 12:00 uur Persmoment met staatssecretaris Tineke Huizinga 12:30 uur Persmoment met bestuurders uit de regio

Rijkswaterstaat, de provincie Fryslân en de provincie Noord-Holland nodigen u van harte uit bij het symposium aanwezig te zijn. U kunt zich hiervoor aanmelden via ijg-perswoordvoering@rws.nl. U krijgt dan een bevestiging en routebeschrijving.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Voor meer informatie over het symposium kunt u contact opnemen met Jenneke Blok, tel.nr. 0320-297383. Voor informatie betreffende de aanwezigheid van de Staatssecretaris kunt u contact opnemen met Judith Thompson, tel.nr. 070-3517112. Voor dringende persvragen buiten kantoortijden is een woordvoerder van Rijkswaterstaat bereikbaar op tel.nr. 0320-297040.


-----------------------
Persuitnodiging