Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws - Persbericht
Kick off voor scholieren meetcampagne op het KNMI Metingen belangrijk voor klimaatonderzoek

11 maart 2008 - Zo'n 50 leerlingen van middelbare scholen uit het hele land geven op 14 maart in De Bilt de aftrap van de Meetcampagne Aërosolen. De leerlingen doen wetenschappelijke metingen van aërosolen (fijn stof) die het KNMI gebruikt voor het ijken van satellietmetingen.
Leerlingen helpen het KNMI met het meten van aërosolen (fijn stof) Leerlingen helpen het KNMI met het meten van aërosolen (fijn stof) Het Ozone Monitoring Instrument OMI, waarover het KNMI de wetenschappelijk leiding heeft, meet aërosolen. De meetcampagne met de leerlingen, die loopt van 17 maart tot en met 16 mei, wordt georganiseerd door het KNMI in samenwerking met SME Advies. Tijdens de bijeenkomst op 14 maart worden de scholieren voorgelicht over klimaatverandering en de belangrijke rol die aërosolen daarbij spelen. Verder wordt aandacht besteed aan de meting, zodat de leerlingen goed voorbereid aan de slag kunnen gaan, en de meetgegevens van goede kwaliteit zullen zijn. Het KNMI maakt in deze periode speciale weersverwachtingen in het kader van dit project.

Scholen uit heel Nederland
Onder de scholen is het Christiaan Huygens college uit Eindhoven, die vorig jaar de meeste metingen (25!) wist binnen te brengen en daarmee een bezoek aan het KNMI wist te winnen. De metingen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het totale resultaat van de campagne. We zijn dan ook benieuwd wie er dit jaar de meeste meetgegevens aan weet te leveren. De andere scholen die zich hebben opgegeven zijn: Damstede college (Amsterdam), Leidsche Rijn College (Utrecht), OSG Singelland (Drachten), Trevianum Scholengroep (Sittard), PSG Da Vinci (Purmerend), Open Scholengemeenschap Bijlmer (Amsterdam), Mollerlyceum (Bergen op Zoom), Sint Maartenscollege (Maastricht), Scholengemeenschap Lelystad (Lelystad).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Cees Molenaars, persvoorlichting KNMI, telefoon 030 2206317 of 030 2206344. E-mail: Persvoorlichting.
Persbericht: Ks 08/04
Eerste uitgave: 07-03-08