Gemeente Haren

Oranjeboom - Dorpsweg te Onnen

12/03/2008

71 jaar nadat deze geplant is moet de Oranjeboom van Onnen worden gekapt. In overleg met de Oranjevereniging Onnen zal dit op vrijdagochtend 14 maart om 9.00 uur gebeuren.

Op Koninginnedag 1937 is deze boom ter gelegenheid van het huwelijksfeest van prinses Juliana en prins Bernhard geplant door de kinderen van de lagere school in Onnen. In een koperen koker werden de namen van de schooljeugd vermeld en onder de boom gelegd. Vijftig jaar later, bij het 50 jarig huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard, heeft de Oranjeboom er nog een koker bij gekregen. Naast de stam is een gat geboord van 2½ meter diep. Deze keer is er een kunststof koker met de namen van de toenmalige schooljeugd en de kinderen van de Alekamp de grond ingegaan.

Nu zijn we 71 jaar verder. Er is besloten dat de oranjeboom gekapt moet worden in verband met ziekte. Het kappen van de boom wordt nu gedaan in combinatie met de herinrichting van het dorp Onnen in het kader van `shared space'. In overleg met de Oranjevereniging Onnen zal dit op vrijdagochtend 14 maart om 9.00 uur gebeuren. De beide kokers zullen worden opgegraven. Deze zullen een jaar lang, ongeopend, worden bewaard door de Oranjevereniging Onnen. Waarschijnlijk zullen ze op 30 april 2009 weer onder de nieuwe boom worden begraven.

De nieuwe boom zal in het najaar van 2008, in combinatie met de andere beplanting in het dorp, geplant worden.