Gemeente Utrecht

Schimmel pakt berenklauw aan

Op verschillende plekken in de stad gaat de gemeente Utrecht de reuzen berenklauw bestrijden. Vrijdag 14 maart gaan tien gespecialiseerde medewerkers van de gemeente deze plant bedruppelen met een biologsiche schimmel. In april volgt nog een spuitronde. De gemeente pakt nu de locaties aan die de meeste overlast geven, zoals langs wandelpaden, in parken en langs het water. Volgend jaar worden de overige groeiplekken van de reuzen berenklauw met de schimmel 'sclerotina sclerotiorum' bedruppeld.

De reuzen berenklauw is een grote plant die schadelijk is voor de mens en zijn omgeving. Bij aanraking met de huid kunnen blaren ontstaan. Voor vegetatie rondom deze plant is geen ruimte; hij overwoekert de inheemse soorten en spreidt zich steeds verder uit.

Beschermende kleding
Uit tests is gebleken dat deze van nature aanwezige schimmel niet schadelijk is voor mensen, dieren en het milieu. De gemeente heeft een ontheffing gekregen voor het gebruik van het middel. Omdat het middel nog in ontwikkeling is, geldt een standaard kledingvoorschrift voor de medewerkers. De gemeente wil zich hieraan houden. Tijdens het werk dragen de spuiters daarom beschermende kleding en een mondkapje.

Natuurlijke schimmel
De schimmel 'sclerotina sclerotiorum' is een nieuw biologisch bestrijdingsmiddel. Het tast de wortel van de berenklauw aan en de zaden die de plant produceert kunnen minder goed ontkiemen. Het middel is nog in ontwikkeling, maar de aanpak om deze plant definitief uit te roeien is al bij diverse pilots succesvol gebleken. Het is een veel effectievere methode dan snoeien of maaien. Het resultaat van deze aanpak is pas na twee jaar echt te zien. Het eerste jaar is zichtbaar dat de plant minder groed groeit en minder groot aanwezig is. Na twee jaar komt de plant helemaal niet meer op.