Voedsel en Waren Autoriteit

Controleresultaten verhuur d-h-z-apparaten openbaar

14 maart 2008 - nieuwsbericht

Doe-het-zelfapparaten die bestemd zijn voor verhuur aan consumenten voldoen grotendeels aan de vereiste veiligheidseisen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bij 53 vestigingen die doe-het-zelfapparatuur verhuren aan consumenten. De 53 vestigingen zijn onderdeel van elf verschillende formules. Vandaag publiceert de VWA deze controleresultaten op haar website.

De VWA onderzocht in totaal 215 verschillende apparaten. Op een klein deel van de 760 gecontroleerde punten, 5,3%, voldeden de te verhuren apparaten niet aan de gestelde veiligheidseisen. Het overgrote deel, 94,7%, kreeg het oordeel `geen opmerking'. In het geval iets niet in orde was, dan had dat vooral betrekking op de controlepunten 'instructies' en `reparatie en defecten'.

De VWA ziet er door hercontroles op toe dat de verhuurorganisaties die controlepunten niet in orde hebben deze verbeteren. De controlegegevens van de hercontroles worden ook openbaar gemaakt. De VWA blijft dit marktsegment periodiek monitoren. Bij elektrisch of benzine aangedreven gereedschap en tuingereedschap, de apparaten die het meest verhuurd worden, vinden jaarlijks gemiddeld zo'n 3300 ongevallen plaats, die leiden tot behandeling bij een afdeling spoedeisende hulp (bron: Stichting Consument & Veiligheid).

Meer informatie:

* Openbare controle gegevens doe-het-zelfapparatuur
* Webdossier doe-het-zelfapparatuur

* Ongevalscijfers - website Stichting Consument & Veiligheid