AutoRai

Nieuwe generatie Mercedes-Benz ML-Klasse nog dynamischer, krachtiger en stijlvoller

(3/14/2008)
De succesvolle Mercedes-Benz ML-Klasse is op meerdere punten aangepast. De nieuwe generatie van de dynamische SUV toont zijn karakter nog nadrukkelijker, waarbij de accenten liggen op sportiviteit en kracht. Dankzij een nieuw vormgegeven voorkant en een gewijzigde achterpartij heeft de ML-Klasse nu een nog krachtigere uitstraling en meer stijl.

Ook in het interieur zijn vele details aangepast. Zo is gekozen voor nieuwe hoogwaardige materialen die een mooi aanzien hebben en prettig aanvoelen. Daarnaast is de standaarduitrusting van de ML-Klasse aanzienlijk uitgebreid. Zo is de al omvangrijke veiligheidsuitrusting, waaronder de NECK-PRO-hoofdsteunen, nu uitgebreid met PRE-SAFE en is het een door Mercedes-Benz ontwikkelde telematicasysteem met tal van nieuwe functies uitgebreid. Ook de Mercedes-Benz ML 63 AMG ziet er voortaan nog markanter uit dankzij de nieuwe voor- en achterbumper met verchroomde bodemplaatbescherming en een grotere AMG-grille.

De Mercedes-Benz ML-Klasse is de trendsetter onder de moderne SUVâs. Het model dankt zijn bijzondere positie aan het karakteristieke ontwerp en de uitstekende rijeigenschappen, zowel op de weg als in het terrein. Bovendien beschikt de ML-Klasse over veiligheidsvoorzieningen die in het SUV-segment bepaald niet gebruikelijk zijn. Deze factoren zijn mede bepalend voor het succes van de ML-Klasse, waarvan er sinds de introductie van de tweede generatie in april 2005 wereldwijd al zoân 300.000 werden afgeleverd. Daarmee blijft de ML-Klasse een van de meest succesvolle voertuigen in dit snel groeiende segment.

Nog krachtiger en stijlvoller aan de buitenkant Dynamisch vloeiende en tegelijkertijd krachtige lijnen bepalen ook in de toekomst het beeld van de ML-Klasse. Een nieuw gevormde bumper, koplampen en een nog dominantere grille bepalen de voorzijde. Deze is groter en loopt verder door naar beneden met drie brede zwarte lamellen. De ver naar buiten geplaatste verstralers en een nieuw vormgegeven bodemplaatbescherming laten de offroader er nog breder en dynamischer uitzien.

De nieuw vormgegeven achterbumper met aan weerszijde geïntegreerde reflectoren benadrukken de breedte van de auto en de donker getinte achterlichtunits geven het model een sterke uitstraling. De even handige als stoere dakrails behoren nu tot de standaard fabrieksuitrusting, terwijl het oppervlak van de buitenspiegels is vergroot voor beter zicht.

Rijke uitrusting in het interieur
Door toepassing van hoogwaardige materialen is het interieur op een nog hoger niveau gebracht. De binnenkant van de portieren is voortaan bekleed met ARTICO-imitatieleer. Als optie is tweekleurig leder leverbaar. Een opvallend detail is verder het nieuwe met leder beklede multifunctionele vierspaaks stuurwiel, afgewerkt met chroomelementen. Het stuurwiel met stuurschakeling ziet er niet alleen fraai uit, ook is het bedieningscomfort verbeterd. De stoelen zijn sportiever uitgevoerd. Als optie is een viertraps lendensteun leverbaar.

De ML-Klasse wordt voortaan uitgerust met een volledig nieuw, door Mercedes-Benz ontwikkeld telematicasysteem. Dit systeem is nog gemakkelijker te bedienen, werkt snel en voorzien van tal van handige nieuwe functies. Een hands-free-installatie met Bluetooth-techniek en een Aux-In-aansluiting voor mobiele geluidsapparatuur zoals een iPod zijn ingebouwd. Er kan ook een nieuwe media-interface geleverd worden, waarmee een extern muziekgeheugen aan de elektronica en het bedieningssysteem van de ML-Klasse kan worden gekoppeld. Zodat de muziektitels op het combi-instrument en het kleurenscherm in de middenconsole kunnen worden weergegeven. Via de toetsen op het stuurwiel kan er worden gebladerd. Tegelijkertijd wordt ook de accu van het geluidsapparaat opgeladen.

Naast het standaard audiosysteem kan gekozen worden uit twee alternatieven. Alle audiosystemen zijn voorzien van een kleurendisplay, een dubbele tuner voor een betere radio-ontvangst, snelheidsafhankelijke volumeregeling, een toetsenbord voor het invoeren van telefoonnummers en radiofrequenties als ook een Bluetooth-functie, die de mobiele telefoon draadloos met het hands-free-syteem verbindt. Als optie is voor het eerst ook in de ML-Klasse de spraakbesturing LINGUATRONIC leverbaar.

Het als optie leverbare Harman Kardon Logic7-geluidssysteem van de nieuwste generatie laat de inzittenden genieten van volle surround-sound. Met 610 Watt en een digitale signaalprocessor (DSP) zorgt dit systeem voor een unieke luisterervaring. Indien gewenst kan voor de inzittenden achterin ook een nieuw entertainmentsysteem met twee grote 8-inch beeldschermen, een geïntegreerde DVD-speler, twee draadloze hoofdtelefoons en afstandsbediening worden geleverd.

Standaard met unieke veiligheidsvoorzieningen
Op het gebied van veiligheid gold de Mercedes-Benz ML-Klasse al als een voorbeeld in het SUV-segment. Nu wordt de ML-Klasse voortaan standaard met het preventieve veiligheidssysteem PRE-SAFE geleverd.

De ML-Klasse wordt aangedreven door krachtige en zuinige V6- en V8-motoren in diesel- of benzineuitvoering. Het verbruik van deze motoren is nog verder verminderd. De permanente vierwielaandrijving 4MATIC doet het zowel op de weg als in het terrein uitstekend, terwijl de standaard ingebouwde 7G-TRONIC automatische transmissie de kracht omzet in een dynamisch weggedrag.

Ook bij de nieuwe generatie van de ML-Klasse kan er worden gekozen uit vijf motoren, die uiteenlopen van 140 kW/190 pk tot 285 kW/388 pk. Dankzij detailaanpassingen kon het verbruik ten opzichte van de vorige modellen met maximaal 0,4 liter per 100 km worden verminderd.

ML 63 AMG 4MATIC: krachtig topmodel met 375 kW/510 pk Het topmodel van de ML-Klasse is de ML 63 AMG. Deze uitvoering toont zijn uitzonderlijke positie als krachtigste âperformance-SUVâ nu nog duidelijker. De nieuwe AMG voorbumper springt met de glanzend verchroomde bodemplaatbescherming onmiddellijk in het oog. De in glanzend zwart afgewerkte AMG grille is voorzien van chroomafwerking. De ronde verstralers met chromen randen en de spatbordverbreders in carrosseriekleur zijn specifiek voor het topmodel van de ML-Klasse.

De twee dubbele, verchroomde einddempers zijn kenmerklend voor het AMG topmodel. Wanneer de als optie leverbare bi-xenon-koplampen worden besteld, worden de donkere achterlichten vervangen door heldere exemplaren met LED-technologie. Verder behoren de nieuw gevormde buitenspiegels en de standaard dakreling in aluminiumlook tot de veranderingen bij de ML 63 AMG. Aan de zijkant vallen de 20-inch lichtmetalen AMG velgen in vijfspaaksdesign op. De tien inch brede velgen zijn rondom voorzien van banden in de maat 295/40 R 20 en zijn titaniumgrijs gelakt. Dubbelspaaks 21-inch AMG velgen met banden in de maat 295/35 R 21 zijn leverbaar als optie.

Binnenin is de ML 63 AMG uitgevoerd met het nieuwe AMG Ergonomiestuurwiel, dat is bekleed met geperforeerd leder. Ook hier is de nieuwe telematica-generatie terug te vinden, met het systeem Audio 20 als standaard. Tot de standaarduitrusting behoren verder elektrisch verstelbare AMG sportstoelen met nappaleren bekleding en Alcantara-inzetstukken op schouderhoogte, multicontourfunctie en stoelverwarming. Het AMG combi-instrument is voorzien van een speciaal AMG hoofdmenu met schakeladvies, olietemperatuur en accuspanning. De ingebouwde RACETIMER maakt het mogelijk om rondetijden op een circuit te meten.

De ML 63 AMG wordt aangedreven door een 6,3 liter AMG V8-motor met een vermogen van 375 kW/510 pk bij 6.800 omw./min. Daarmee is het model tweeënhalf jaar na de introductie nog steeds de krachtigste terreinauto die te koop is. Het maximum koppel bedraagt 630 Nm. De AMG SPEEDSHIFT 7G-TRONIC-transmissie is voorzien van drie schakelprogrammaâs. Het AMG sportonderstel op basis van het AIRMATIC-pakket zorgt voor ongekende rijeigenschappen inclusief automatische niveauregeling rondom.

De introductie van de vernieuwde ML-Klasse zal plaats vinden in oktober van dit jaar. De prijzen zullen medio 2008 bekend worden gemaakt.