HBO-Raad

LSVb misrekent zich bij paboâs 13-03-2008

Vandaag publiceert de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) een document over de pabo-rekentoets. De LSVb deed onderzoek onder 58 van de ruim 10.000 eerstejaars pabostudenten. Op basis daarvan concludeert de studentenvakbond o.a. dat studenten niet in staat worden gesteld te leren van hun rekenfouten. De feiten zijn anders. Elke pabostudent kan na afloop van de toets een diagnostisch rapport krijgen waarin duidelijk staat welke onderdelen hij/zij goed heeft gemaakt en welke niet. Die informatie stelt de student in staat gericht te werken aan verbetering van de specifieke onderdelen.

De HBO-raad heeft begrip voor de teleurstelling van studenten die ook in derde instantie zakken voor een ingangstoets op het niveau van groep 8 van de basisschool, maar is niet bereid concessies te doen aan de kwaliteitsnormen. De vereniging van hogescholen roept de LSVb op om zich samen met hogescholen in te zetten voor verbetering van de rekenvaardigheid van scholieren die zich aanmelden bij een pabo en andere opleidingen in het hoger onderwijs. De HBO-raad is bereid om samen met de LSVb te bekijken of verbeteringen van het gebruiksgemak van de rekentoets nodig zijn en gerealiseerd kunnen worden.

Rekentoets op niveau groep 8 basisonderwijs
De pabo-rekentoets bevat opgaven op het niveau van goede scholieren in groep 8 van de basisschool. Dat is het minimumniveau waarover scholieren moeten beschikken als zij zich aanmelden voor de opleiding tot leraar basisonderwijs. Het eindniveau moet uiteraard aanzienlijk hoger liggen. In de praktijk blijken de sommen op het niveau van de basisschool te moeilijk voor veel van de scholieren die zich aanmelden bij de paboâs (en andere opleidingen in het hoger onderwijs). De paboâs willen geen concessies doen aan het niveau van de opleiding. Het gaat immers om de leraren van de toekomst. De studenten van vandaag moeten over enkele jaren in staat zijn schoolkinderen te leren rekenen.

Daarom heeft de HBO-raad in overleg met het ministerie van OCW een verplichte reken- (en taal-)toets voor alle nieuwe eerstejaars pabostudenten ingevoerd. De toets wordt afgenomen in de eerste maanden van de opleiding. Wie zakt voor de toets krijgt in de loop van het jaar twee nieuwe kansen. Wie ook in derde instantie een onvoldoende haalt voor de toets wordt niet toegelaten tot het tweede jaar. Op deze manier zorgen hogescholen dat alle toekomstige leraren over voldoende rekenvaardigheid beschikken.

De Wiscat-toets wordt al enkele jaren gebruikt en heeft zijn waarde bewezen als nauwkeurig en betrouwbaar instrument. Evenals bij andere vergelijkbare toetsen het geval is, zijn de opgaven niet openbaar. De reden daarvoor is dat opgaven die openbaar gemaakt zijn, onbruikbaar zijn voor volgende toetsafnames. Na afloop kan elke student een diagnostisch rapport krijgen waarin staat welke onderdelen hij/zij goed heeft gemaakt en welke niet.

Rekenen leer je op de basis- en middelbare school Het aanleren van basale rekenvaardigheden is geen primaire taak van het hoger onderwijs. Dat horen studenten op de lagere en middelbare school te leren. Daarom spraken het ministerie en de HBO-raad in het voorjaar van 2005 met elkaar af dat het ministerie samen met het voortgezet onderwijs zou zorgen dat de rekenvaardigheid van scholieren verbeterd wordt. Pas in het voorjaar van 2007 heeft het ministerie van OCW de commissie doorlopende leerlijnen o.l.v. de heer Meijerink opdracht gegeven advies uit te brengen over deze materie. De HBO-raad roept de LSVb op om geen concessies te doen aan de kwaliteit van het onderwijs en zich samen met hogescholen sterk te maken voor betere waarborgen van de rekenvaardigheid van scholieren die zich inschrijven aan de paboâs.

Fouten, slordigheden en curieuze gegevens in LSVb-rapport Het rapport van de LSVb bevat een aantal fouten, slordigheden en curieuze gegevens:


1. De LSVb stelt dat 2500 studenten in het afgelopen collegejaar zijn verwijderd van de opleiding omdat zij waren gezakt voor de taal- en/of rekentoets. Dat is niet juist. Uit gegevens die de HBO-raad op 2 oktober 2007 publiceerde (klik hier) blijkt dat dit 12% te zijn, dwz rond 1200 studenten. Sommige studenten uit deze groep struikelden over de taaltoets, sommige over de rekentoets en anderen over allebei.


2. De LSVb legt een direct verband tussen invoering van de rekentoets en de daling van het aantal nieuwe studenten aan paboâs. Dit is een misverstand. In werkelijkheid hebben vooral minder vwoâers zich dit jaar aangemeld voor de pabo. Deze groep behaalt uitstekende resultaten bij de rekentoets en heeft daar dus weinig van te vrezen. De HBO-raad merkt hierbij op dat ook indien de rekentoets wél zou leiden tot minder inschrijvingen, dat geen aanleiding zal zijn om de kwaliteitsnormen te verlagen.


3. De genoemde percentages geven geen betrouwbaar beeld van de ervaringen van alle eerstejaars pabostudenten. Het rapport is gebaseerd op een slordige en beperkte klachteninventarisatie die algemene uitspraken op geen enkele manier rechtvaardigt. Jaarlijks beginnen rond 10.000 studenten aan een pabo aan de opleiding tot leraar basisonderwijs. Van de huidige eerstejaars studenten deden er slechts 58 mee aan het onderzoek van de LSVb. Een percentage van 0,5% derhalve. Van de helft van alle paboâs deed niet één student mee. Van een aantal andere instellingen waren dat er 1, 2 of 3. De LSVb inventariseerde de meningen via âpersoonlijke contacten, Hyves en foraâ.


4. Ronduit curieus is het feit dat op vragen als âWordt er standaard rekenonderwijs gegeven?â (vraag 3a) of âIs er een mogelijkheid tot inzage van de toetsen?â(vraag 7) door sommige studenten van een bepaalde opleiding âjaâ wordt geantwoord en door andere studenten van dezelfde opleiding âneeâ. Dit roept serieuze twijfels op over de feitelijkheid van de conclusies van het onderzoek.

Cao-hbo
2007-2010

Innovatie-
projecten hbo

Strategische agenda hbo
Investeren in talent, praktijkonderzoek en personeel. Dat is de ambitie van de hogescholen. In âInvesteren in participatie, innovatie en personeelâ, o...

Doorstroomagenda
De MBO Raad en de HBO-raad hebben samen een bestuurlijke ag...

HBO-raad
Prinsessegracht 21
Postbus 123
2501 CC Den Haag

Tel 070 - 312 21 21
Fax 070 - 312 21 00