Ministerie van Defensie

14-03-2008 10:04

NEDERLAND EN SLOWAKIJE GAAN SAMENWERKEN IN URUZGAN

Foto: ministerie van Defensie - Slowaakse militairen tijdens een verkenningsmissie in Uruzgan

De Slowaakse minister van Defensie en de Nederlandse ambassadeur in Bratislava ondertekenen vandaag een overeenkomst voor militaire samenwerking in Uruzgan.

Slowakije stuurt 42 militairen naar de Zuid-Afghaanse provincie. Zij gaan onder meer een bijdrage leveren aan de bewaking van Kamp Holland in Tarin Kowt en helpen bij het trainen en begeleiden van het Afghaanse leger. Ook krijgt de staf van het Provincial Reconstruction Team (PRT) versterking uit het Oost-Europese land. De Slowaakse militairen reizen deze zomer af naar Uruzgan. De twee stafofficieren voor het PRT vertrekken al op korte termijn.

âNederland is bijzonder verheugd over de Slowaakse bijdrage en ziet uit naar de samenwerking in Uruzgan,â aldus minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. âHet is een belangrijke nieuwe stap in de uitstekende militaire betrekkingen tussen beide landen.â

Van de nieuwe militaire partners in Uruzgan, is Slowakije is het eerste land waarmee Nederland een formele overeenkomst tekent. Naar verwachting volgen overeenkomsten met Frankrijk, Hongarije, Tsjechië en Singapore spoedig.