Gerechtshof Arnhem


Voorwaardelijke celstraf en werkstraf voor bedreiging leraar

Arnhem, 14 maart - De rechtbank Arnhem heeft vandaag de 19-jarige Alper Ö., die zich schuldig heeft gemaakt aan de bedreiging van een leraar en het voorhanden hebben van een gasdrukpistool veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden en een werkstraf van 240 uur.

Alper Ö. liep op 5 juli 2007 na zijn toets samen met een ander naar zijn leraar om te vragen wat zijn cijfer was. Toen dit cijfer hem niet beviel, toonde hij de leraar een op een vuurwapen gelijkend voorwerp (het gasdrukpistool), waarbij hij hem bedreigde, teneinde een beter cijfer voor zijn herexamen te krijgen.

Mede gelet op gewelddadige voorvallen met wapens op scholen in het recente verleden, is dit voor de leraar en de zich in het lokaal bevindende leerlingen zeer bedreigend geweest. De rechtbank acht het van groot belang dat de school voor leerlingen en leraren een veilige werk- en leeromgeving is. De rechtbank acht dit dan ook een zeer ernstig feit.

Verdachte is tot op heden alleen met justitie in aanraking gekomen voor feiten die betrekking hadden op de Wegenverkeerswet. Gelet hierop is de rechtbank evenals de officier van justitie van oordeel dat thans nog kan worden volstaan met het opleggen van een werkstraf. Teneinde verdachte er in de toekomst van te weerhouden weer zulk soort feiten te plegen en om de ernst van het feit tot uitdrukking te brengen acht de rechtbank voorts een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Hieraan wordt de bijzondere voorwaarde verbonden dat verdachte zich moet houden aan de aanwijzingen van de reclassering ook als dit inhoudt dat hij een ambulante behandeling moet volgen.

LJ Nummer

BC6696

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 14 maart 2008 Naar boven