Gemeente Vlaardingen


"Wat kan ik doen?"

14 maart 2008

"Wat kan ik doen?", declameerden scholieren van Het College Vos tijdens de eenvoudige maar daardoor weer ontroerende kransleggingsceremonie bij het Geuzenmonument op de Markt, gisteren. Een goede vraag: wat kun je doen, tegen onrecht, onderdrukking en geweld, in je eentje, als inwoner van Nederland?

De meeste scholieren, die in vrij groten getale bij de kranslegging aanwezig waren, hebben het wellicht niet gemerkt; tijdens de besloten plechtigheid rond de uitreiking van de Geuzenpenning in de Grote Kerk (waar het publiek beduidend ouder was dan buiten) gaven alle hoogwaardigheidsbekleders in hun speeches een deel van het antwoord op de vraag van de scholieren.

Vrijheid voor jezelf é n voor de ander
Harry Borghouts, Voorzitter van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945 (en Commissaris van de Koningin in Noord-Holland): "De Geuzen vochten voor mensenrechten, voor vrijheid van godsdienst, voor vrijheid van meningsuiting, voor vrijheid van vergadering, voor de algemeen aanvaarde beginselen van een democratische rechtsstaat. Dat betekent vrijheid voor eenieder met inachtneming van de vrijheid van de ander. Dat betekent ook respect voor de ander, welke godsdienst deze ook belijdt. "

Het verschil dat één persoon kan maken
Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: "Het was niet voorbestemd dat u, Martti Ahtisaari, een vredestichter zou worden. Dat heeft u zelf voor elkaar gekregen, dankzij uw talent en dankzij uw inzet. En dat toont maar weer aan hoeveel verschil één persoon kan maken, hoe één persoon een conflict kan beëindigen dat anders nog vele levens had gekost. "

Vrede maken doe je samen
De laureaat Martti Ahtisaari was, zoals dat hoort, wat meer bescheiden over zijn eigen bijdrage, en benadrukte juist: "Vrede stichten is geen onemanshow. Dat doe je samen. Zo ben ik bijvoorbeeld heel blij dat de Nederlandse diplomaat Peter Feith hier vandaag ook bij is. Hij heeft uitstekend werk verricht als hoofd van de EU-missie die toezag op het vredesakkoord in Atjeh. Dus toen mijn bemiddeling in Kosovo teneinde liep, heb ik hem meteen gebeld. Hij is nu benoemd tot EU-gezant in Kosovo. We hebben meer mensen nodig zoals hij; mensen die bereid zijn om de luxe kantoren van de EU in Brussel te verruilen voor toch iets minder luxe accommodaties in Kosovo of Atjeh."