FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Stakingen kleinmetaal treffen industrie

Naast de werkgevers in de kleinmetaal ondervinden nu ook andere bedrijven de gevolgen van het cao-conflict.

Werknemers van diverse installatiebedrijven in Limburg worden opgeroepen om op 14 maart het werk voor 24 uur neer te leggen. De effecten hiervan hebben ook gevolgen voor de klanten van de installatiebedrijven. Anja Jongbloed, coördinator arbeidsvoorwaarden bij FNV Bondgenoten, spreekt de Limburgse stakers toe.

Zo'n 180 installateurs van GTI, Imtech, SPIE, HERTEL en Burgers Ergun die bij DSM op locatie werken, leggen hun werk neer. Werknemers van Stork die bij het chemieconcern werken, worden opgeroepen geen besmet werk te doen. Jan Berghuis, landelijk onderhandelaar FNV Bondgenoten: "Het is niet te voorkomen dat ook DSM en andere bedrijven die niet in de kleinmetaal werken getroffen worden door de acties."

De installatiebedrijven waarvan de werknemers vrijdag het werk neerleggen, hebben ruimschoots de tijd gehad een staking te voorkomen. Berghuis: "Alle bedrijven waar gestaakt wordt, krijgen van tevoren een protocol aangeboden. Wanneer ze dat ondertekenen, en dus met de vakbondseisen akkoord gaan, wordt er bij hen niet gestaakt. Wanneer zij dat niet tekenen en er dus een staking komt, is het hun eigen verantwoordelijkheid om hun klanten op de hoogte te brengen."

De acties om tot een goede cao te komen, beginnen inmiddels duidelijk te verharden. Steeds meer en grotere groepen bedrijven leggen hun werk neer. Verschillende bedrijven gaan inmiddels voor de tweede keer staken of bereiden 48-uurs stakingen voor. "We zijn nog lang niet stakingsmoe. Ons doel is een fatsoenlijke cao en we gaan door tot we die hebben," aldus Berghuis.

Op vrijdag 14 maart wordt gestaakt bij:

* Installatiebedrijven bij DSM: (GTI, Imtech, SPIE, HERTEL en Burgers Ergun) Frissen, HVL en Wolter en Dros. Actiecentrum: Fortuna Stadion, Milaanstraat 120 te Sittard, van 8.00 tot 10.00 uur. Om 9.00 uur spreekt Anja Jongbloed, coördinator arbeidsvoorwaarden in het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten.
* ITA, Ph de Jong en BAM Techniek te Apeldoorn. Actiecentrum: wijkcentrum Kayersheerdt, Laan van Malkenschoten 40 te Apeldoorn, van 8.30 tot 10.30 uur
Croon, diverse regio's, manifestatie bij hoofdkantoor Croon, Schiemond 20-22 te Rotterdam, van8.00 tot 9.00 uur, daarna stakersregistratie bij 'De Delft' Schiehaven 15 te Rotterdam.
* Tevens stakersregistratie in actiecentrum wijkcentrum Kayersheerdt in Apeldoorn van 8.30 tot 10.30 uur, het regiokantoor FNV Bondgenoten te Denventer, Gotlandstraat 2a van 7.00 tot 9.00 uur of het regiokantoor van FNV Bondgenoten te Groningen, Leonard Springerlaan 23, van 7.30 tot 9.00 uur

* Multisol, Revisie Technisch Centrum Maas en Waal, Aalborg, Dekkers Koelcombi. Actiecentrum: Goffertboerderij, Goffertweg 17 te Nijmegen, van 8.00 tot 10.00 uur.

* Pouw Zaanstad, Hof van Zaenden 230 te Zaandam, van 7.30 tot 9.00 uur.

---