Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland werkt aan schonere lucht

14-3-2008

Een schonere lucht: dat is het doel van het Regionaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (RSL-NV). Gedeputeerde Staten hebben het plan vastgesteld.Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit.

Samen met andere regionale programmas en een landelijk beleidsdeel vormt het RSL-NV het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Het programma biedt de garantie dat de lucht in Nederland schoner wordt om gezondheidsrisicos door luchtverontreiniging tegen te gaan of te verminderen. Door in het programma een waarborg in te bouwen ten aanzien van de te nemen maatregelen, kunnen ruimtelijke ontwikkelingen voortgezet worden. Voor gebieden waar de normen voor luchtkwaliteit niet gehaald worden, de zogenaamde overschrijdingsgebieden, verbeteren rijksoverheid, provinciale en gemeentelijke overheden in gezamenlijke programmas de luchtkwaliteit om alsnog aan de Europese eisen te voldoen. De regio Noordvleugel is een van de gebieden waarvoor een regionaal programma is opgesteld.

Het RSL-NV is onder regie van de Provincie Noord Holland opgesteld in samenwerking met de Provincie Flevoland, de betrokken gemeenten en regios in het Noordvleugelgebied. In het programma staan alle voorgenomen bouw- en infrastructurele projecten waarover binnen vijf jaar een besluit tot uitvoering wordt genomen. Deze projecten moeten nog de wettelijke ruimtelijke procedures doorlopen. De provincie geeft met de vaststelling van dit programma nog geen ruimtelijke goedkeuring aan de projecten. Deze projecten kunnen negatieve gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit en overheden moeten maatregelen nemen om deze negatieve effecten op te heffen. Voorbeelden van maatregelen die overheden kunnen nemen zijn schoner openbaar vervoer, efficiëntere bevoorrading van de binnensteden, doorstromingsmaatregelen voor het verkeer en een betere fietsinfrastructuur. Deze maatregelen zijn ook in het programma opgenomen. De positieve effecten van de maatregelen moeten de negatieve effecten van de projecten ruimschoots overtreffen.

Alle betrokken overheden stellen het programma de komende maand vast en verbinden zich hiermee aan het positieve effect van de maatregelen. Betrokken gemeenten kunnen voor het uitvoeren van de maatregelen subsidie aanvragen bij de provincie Noord-Holland. Hiervoor heeft het Ministerie van VROM een budget van inmiddels 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarnaast zal later dit jaar nog eens 100 miljoen euro verdeeld worden over de provincies.

Vervolg
De regionale programmas worden door alle afzonderlijke overheden vastgesteld en worden aangeboden aan de minister van VROM. Het NSL wordt in mei 2008 voorgelegd aan de Europese Unie om daarmee een verzoek in te dienen voor tijdelijk uitstel voor het voldoen aan de normen voor luchtkwaliteit.

Nieuwsredactie