SGP


13 - 03 - 08 | SGP vraagt van Huizinga: Yes, we can!

Wat staatssecretaris Huizinga op papier heeft gezet ziet er goed uit. Prachtig allemaal. De SGP vraagt zich af of de staatssecretaris alles waar kan maken. Durft zij het met even veel stelligheid als Barack Obama te zeggen: Yes, we can!
De SGP vindt ook dat de problemen met de OV-kaart breder zijn. Zie de zorgen over de toegangspassen voor overheidsgebouwen en andere terreinen. Dat vergt een integrale aanpak, dus niet alleen van Verkeer en Waterstaat.

________________________________________

AO OV-chipkaart
Van der Staaij
13 maart 2008

Beeld
Beeld en werkelijkheid. Daar draait het in dit huis om. En heel vaak ook in deze volgorde. Het beeld van iets of van iemand is vaak van net zo groot belang als de werkelijkheid. Wellicht is er op termijn best een veilige en betrouwbare OV-chipkaart te realiseren. Het beeld is echter gevestigd, dat de OV-chipkaart een flop is, onbetrouwbaar en fraudegevoelig. Dit beeld is afgelopen week nog eens stevig bevestigd door de uitspraken van de betreffende Duitse hacker, waarbij de hele beveiliging van de kaart zou zijn gekraakt.

Het vertrouwen is ook helaas niet bevorderd door de weigering van drie grote OV-bedrijven om het aanvalsplan te onderschrijven én door hun aangekondigde stop op verdere investeringen in de OV-chipkaart, zolang onduidelijk is wie opdraait voor de extra beveiligingskosten. Daarbij is ook nog eens onduidelijk wie straks de kaarten mag verkopen; geen enkele keten blijkt aan de gestelde eisen te voldoen! Tenslotte op dit punt: 4 à 5 brieven van V&W over de chipkaart in drie dagen (alleen vandaag al drie) schept ook bepaald geen rustgevend beeld.

Buitengewoon zorgelijk is ook dat toegangspassen voor overheidsgebouwen, militaire terreinen etc. eenvoudig gekraakt kunnen worden. Het toont de kwetsbaarheid van een hightech-maatschappij als de onze. Dit lijkt enigszins buiten dit debat te vallen, maar dat is natuurlijk niet waar. De problematiek rond de OV-chipkaart komt dus ook op andere terreinen terug. Als het gaat om de toegangspassen voor overheidsgebouwen kregen wij nu een brief van BZK. Ik veronderstel echter dat deze problematiek waar nodig gecoördineerd en integraal wordt aangepakt. Het moet niet zo zijn dat de staatssecretaris V&W nu in haar eentje een probleem gaat oplossen, dat waarschijnlijk veel breder speelt. Is dit gewaarborgd? Want gelet op de ontcijfering van die miljoenen toegangspassen lijkt mij het probleem van de OV-chipkaart welhaast een bijzaak te zijn geworden. Hoe pakt het kabinet dit snel op?

Wat is rond de OV-chipkaart nu beeld en wat is werkelijkheid? Is de OV-chipkaart veilig en betrouwbaar te maken of niet? Die vraag is voor een Kamerfractie niet te beantwoorden; daarvoor zijn wij simpelweg niet toegerust. Het is een louter technisch vraagstuk. Als SGP-fractie kunnen wij slechts zeggen dat de kaart absoluut veilig en fraudebestendig moet zijn, en natuurlijk betaalbaar; eerder mag de strippenkaart niet afgeschaft worden. Het is vervolgens aan de verantwoordelijken om dit te waarborgen. De vraag is nu of er nog voldoende vertrouwen bestaat om verder te gaan op dit pad. Daarop wil ik nu verder ingaan.

Yes, we can!
Voorzitter. Hoe moeten wij het kraken van een deel van de beveiliging van de chipkaart afgelopen week nu precies waarderen? TNO heeft al eerder gezegd, dat een bepaalde beveiligingslaag al vrij snel te kraken zou zijn. Is dat nu inderdaad gebeurd? Betekent dat een relativering van het probleem? Hoe moet ik in dit verband waarderen dat producent Trans Link Systems (TLS) wel aanvullend onderzoek heeft aangekondigd naar aanleiding van dit gebeuren? Blijft het TNO-rapport âwaarop het aanvalsplan is gebaseerdâ overeind? Ik weet dat we hiervoor moeten wachten op de contra-expertise, maar wat is de indruk van de staatssecretaris nu?
Dit laatste geldt natuurlijk vooral in verband met de stevige stellingnames van de staatssecretaris uit het Aanvalsplan: de financiële tegoeden van de reiziger lopen geen gevaar, hun persoonlijke gegevens komen nooit op straat terecht, etc. Staat dit nog recht overeind? Met deze laatste vraag staan wij inmiddels weer met onze voeten diep in de techniek.

Hier zit alles op vast. Wat de staatssecretaris allemaal op papier heeft gezet ziet er wat ons betreft goed uit. De randvoorwaarden zijn stevig en keurig geformuleerd: geen privacygevoelige informatie op straat, financiële tegoeden lopen geen gevaar, introductie van de kaart leidt niet tot hogere tarieven, etc. Prachtig allemaal. Ik kan de staatssecretaris eigenlijk alleen maar vragen of zij dit kan wààrmaken. Durft zij het met even veel stelligheid als Barack Obama te zeggen: Yes, we can!

Of moeten we vaststellen, dat de staatssecretaris feitelijk maar één machtsmiddel heeft en dat is het in de lucht houden van de strippenkaart? Wat kan de staatssecretaris nog méér doen om dit dure project tot een goed einde te brengen? Wat betekent heel concreet haar zin: âdat ik regie heb genomen op het realiseren van goede oplossingen?â (p. 2, brief 11-3-2008; taaltechnisch in ieder geval niet zo sterk trouwens.) Wat valt daar onder?

Ook is duidelijk, dat de OV-chipkaart nog heel wat meerkosten gaat vragen in verband met de beveiliging. Even duidelijk is, dat de private vervoerders géén extra kosten meer kunnen of willen dragen. Wat betekent dit? Wie gaat voor die extra beveiligingskosten opdraaien? Niet de reiziger, zo heeft de staatssecretaris al eerder aangeduid. Blijft dan de belastingbetaler over? Graag meer duidelijkheid derhalve over wie de meerkosten gaat dragen.

Dank u wel

SGP vraagt van Huizinga: Yes, we can!