ProRail

Persbericht

14-03-2008

'Mallard viaduct' wordt nieuwe naam voor Sloelijnviaduct

Mallard is het Engelse woord voor 'wilde eend'. De naam herinnert aan de gelijknamige operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij de Sloedam werd veroverd op de Duitsers.
ProRail schreef begin januari een prijsvraag uit om een nieuwe naam voor het Sloelijnviaduct over de A58 te bedenken. Op 11 maart heeft de gelegenheidscommissie unaniem besloten dat 'Mallard viaduct' de nieuwe naam voor het viaduct moet worden. De commissieleden vonden het belangrijk dat de naam een link heeft met het historisch karakter van de plek. Daarnaast verwijst de betekenis âwilde eendâ naar de landelijke ligging van het viaduct en het gebied als verblijfplaats voor de wilde eend.

De commissie bestond naast mevrouw Frings (regiodirecteur ProRail Zuid) en de heer Bierbooms (projectmanager Sloelijn) uit de heer van der Zaag (burgemeester van Goes), de heer Schouwenaar (burgemeester van Middelburg), de heer Gelok (burgemeester van Borsele), de heer van der Hart (directeur Zeeland Seaports), de heer Poppelaars (gedeputeerde van de Provincie Zeeland), mevrouw Vinke (Hoofd Dienstverlening N.V. Westerscheldetunnel) en de heer Heijdens (hoofd wegendistrict Rijkswaterstaat Zeeland).

Winnaars

In twee maanden tijd zijn bijna 400 reacties binnengekomen. Populaire inzendingen waren: Sloeduct, Sloepoort en Poort van Walcheren. De winnende naam is uiteindelijk door vijf mensen ingezonden. Zij ontvangen allemaal een uitnodiging om bij de officiële opening van de Sloelijn - in het najaar van 2008 - aanwezig te zijn. Daarnaast krijgen zij kaartjes voor het hele gezin voor een dagtocht door het natuurlandschap van Zuid-Beveland.

Onthulling

ProRail bekijkt nu in overleg met de architect waar en op welke manier de nieuwe naam uiteindelijk op het viaduct bevestigd kan worden. In het najaar wordt de naam officieel onthuld.