Gemeente Soest

Openingstijden De Schans

Datum: 14/03/2008

De Schans voortaan ook op maandagmiddag open

De gemeente Soest past vanaf 1 april 2008 de openingstijden van het afvalbrengstation De Schans aan. Dit is de belangrijkste wijziging in de regels voor afvalstoffen die burgemeester en wethouders van Soest doorvoeren.

Inwoners kunnen hun afval voortaan ook op maandagmiddag kwijt op De Schans. Andere wijzigingen hebben betrekking op de invoering van de minicontainer voor papier en de hoeveelheid bouw- en sloopafval die gratis naar De Schans kan worden gebracht.

Op 11 maart heeft het college ingestemd met het voorstel om het uitvoeringsbesluit op grond van de Afvalstoffenverordening te wijzigen. In het uitvoeringsbesluit staan regels voor het aanbieden van afvalstoffen. De wijziging van het uitvoeringsbesluit was nodig omdat er een aantal zaken in de praktijk zijn veranderd. Zo worden er nu wel biologisch afbreekbare plastic gft-zakken geaccepteerd door de verwerkers van gft-afval. Daarnaast is bijvoorbeeld de blauwe minicontainer voor papier ingevoerd. Bovendien is op het afvalbrengstation een aparte container voor gipsafval geplaatst.

Op werkdagen 's zomers tot 17.00 uur in plaats van 18.00 uur

In de zomerperiode is De Schans open tot 18.00 uur in plaats van tot 17.00 uur. Het blijkt dat de inwoners van de gemeente Soest in geringe mate gebruik maken van dit laatste openingsuur. Gemiddeld komen er in het laatste uur 10 bezoekers terwijl op andere uren gemiddeld 90 bezoekers komen. De gemeente concludeert dat dit laatste uur niet efficiënt is en heeft, in overleg met het Reinigingsbedrijf Midden Nederland die de Schans beheert, besloten om dit laatste openingsuur in de zomerperiode af te schaffen. Daarvoor in de plaats gaat de Schans op maandagmiddag open van 13.00 uur tot 17.00 uur. De nieuwe openingstijden van De Schans zijn dan: maandag tot en met vrijdag van 13.00 -17.00 en zaterdag van 9.00-16.00.

Maximaal een halve kubieke meter sloopafval per twee weken

De regel dat maximaal een halve kubieke meter bouw- en sloopafval gratis naar De Schans kan worden gebracht, wordt vaak ontdoken. Om kosten te voorkomen gaan inwoners meerdere keren per dag naar De Schans met de maximale hoeveelheid bouw-en sloopafval. Aangezien dit niet de bedoeling is, is deze regel aangevuld met de bepaling dat maximaal een halve kubieke meter bouw- en sloopafval per twee weken mag worden gebracht.

Het tarief dat op De Schans in rekening wordt gebracht voor bouw- en sloopafval ligt onder het landelijk gemiddelde. Deze conclusie kan worden getrokken uit het onderzoek naar de kosten van bouw- en sloopafval dat door Vereniging Eigen Huis is uitgevoerd.

.