Gemeente Valkenswaard

onthulling kunstwerk in Bakkerstraat-Peperstraat

Feestelijke onthulling kunstwerk in Bakkerstraat-Peperstraat

Op donderdag 13 maart jl. verrichtten de Valkenswaardse wethouders A. van Hedel (portefeuillehouder verkeer en openbare werken) en M. Wijnen (portefeuillehouder kunst en cultuur) de officiële onthulling van het kunstwerk "House of prayers" (gebedshuis). Het stenen kunstwerk van kunstenaar Jan van de Pol uit Helmond staat op splitsing van de Bakkerstraat en de Peperstraat (op plein voor appartementencomplex Hofnarstede) in Valkenswaard. Het is een "interactief" kunstwerk. Voorbijgangers kunnen er natuurlijk naar kijken, maar het nodigt ook uit tot aanraken. Je kunt namelijk de 'gebedsrollen' aan het object in beweging zetten.

De heer Van de Pol maakt deel uit van Beeldhouwerscollectief De Stenen Poort uit Borkel en Schaft. De gemeente Valkenswaard verleent structureel subsidie aan dit collectief om één keer in de twee jaar het Internationaal Beeldhouwerssymposium te organiseren. Als tegenprestatie voor die subsidie vervaardigt (een lid van) het collectief één keer per twee jaar, in opdracht van de gemeente, een kunstwerk voor een organisatie, doel of evenement in Valkenswaard. Dat doel wordt door het college aangewezen op advies van de commissie "Kunst in de openbare ruimte".

In 2006 vervaardigde Jan van de Pol als tegenprestatie voor de subsidie, het kunstwerk "House of prayers". Het kunstwerk werd tijdelijk opgeslagen in afwachting van de aanwijzing van een geschikte locatie. Die locatie deed zich voor bij de omvangrijke herinrichting van de Bakkerstraat en Peperstraat. Toen kwam vanuit het ontwerpteam (bestaande uit bewoners en medewerkers van gemeente en adviesbureau) de wens om het hiervoor genoemde plein als verblijfsruimte in te richten en er ook een kunstwerk te plaatsen. De Kunstcommissie was unaniem van mening dat het kunstwerk van Jan van de Pol "hoewel het geen relatie heeft met de oude Hofnarfabrieken, wel perfect zou passen in de couleur locale op deze plaats".

De feestelijke onthulling van het kunstwerk op 13 maart vormde het sluitstuk van de herinrichting van Bakkerstraat en Peperstraat.

080314-kunstwerk-bakstr-gro

Van links naar rechts: wethouder M. Wijnen, ambtelijk projectleider mevrouw A. de Vries en wethouder A. van Hedel onthullen het kunstwerk House of prayers onder het toeziend oog van diverse ambtenaren en andere genodigden.
Fotograaf: Heidi Wils