Nieuw-Vlaamse Alliantie


Inburgering in het land van herkomst (14/03/08)

Vlaams parlementslid Gino De Craemer (N-VA) heeft een evaluatie gemaakt van het Vlaamse inburgeringsbeleid op basis van officiële cijfers die hij recent van minister Keulen ontvangen heeft. Het aantal afgesloten inburgeringscontracten (11.949) verdubbelde in 2007 ten opzichte van het jaar voordien. Drie kwart van de aangemelde inburgeraars ondertekenden een contract. In 2007 werden bijna een kwart meer attesten uitgereikt dan in 2006. Het Vlaams inburgeringsbeleid werpt dus duidelijk vruchten af.

Niettegenstaande deze mooie cijfers blijkt wel dat slechts 31% van de inburgeraars die een contract afsloten ook effectief een inburgeringsattest behaalden. Het verder verhogen van de effectiviteit blijft dan ook de belangrijkste uitdaging voor de Vlaamse beleidsmakers. N-VA stelt bovendien voor om mensen reeds vóór hun komst naar Vlaanderen de kans te bieden een inburgeringstraject te volgen in hun land van herkomst.

De aanwezigheid van talrijke mensen met diverse achtergronden stelt de sociale samenhang op de proef. Inburgering is een verhaal van kansen geven aan mensen met een andere achtergrond, taal en cultuur. Kansen om zich beter in onze samenleving te integreren alsook om werk te vinden en de taal van onze gemeenschap te spreken. Overtuigd van het belang van een degelijk inburgeringsbeleid heeft de N-VA steeds het beleid mee vorm gegeven en ook in de toekomst willen wij dit blijven doen. Cruciaal in dit verhaal is dat we het resultaat kunnen meten en opvolgen.

In 2007 schreven zich 27.147 nieuwkomers in in een gemeente in het Vlaams Gewest. Nederland is goed voor een kwart van de nieuwkomers in Vlaanderen. Daarnaast valt de immigratie van Polen (11%) en Bulgarije (5%) op. Voor de traditionele immigratielanden Marokko (7%) en Turkije (5%) blijft Vlaanderen erg interessant. 70% van de nieuwkomers blijkt volgmigrant. Zes op tien nieuwkomers meldden zich in 2007 aan bij een onthaalbureau. Dat is een stijging met 32% tegenover 2006. Een kwart daarvan gebeurde in de stad Antwerpen.

De voorbije vier jaar kenmerkte het inburgeringsbeleid zich door een zeer snelle ontwikkeling. Vandaag moeten we even temporiseren en de sector de nodige ruimte geven om voorzichtig te groeien. Dit belet de N-VA echter niet om verder na te denken over de toekomst en ideeën en concepten te ontwikkelen voor het Vlaamse inburgeringsbeleid van morgen. Het voorstel van Gino De Craemer voor inburgering in het land van herkomst kadert in die visie.

Met dit nieuwe voorstel wil de N-VA potentiële nieuwkomers de mogelijkheid geven om zich reeds in het land van herkomst voor te bereiden op hun komst naar Vlaanderen. De persoon die zich in België wil vestigen en hiervoor een aanvraag indient, krijgt in het land van herkomst ter plaatse een basispakket inburgering aangeboden. Het aanbieden van een basiscursus inburgering in het land van herkomst kan de nieuwkomer, eenmaal in Vlaanderen, een voorsprong geven en in staat stellen het uiteindelijke traject sneller te doorlopen. Bovendien wordt de kandidaat-inburgeraar duidelijk ingelicht over het land waar hij of zij zich uiteindelijk zal vestigen. Het betreft dus geen verplichting maar een aanbod. Op langere termijn kan een inburgeringsexamen evenwel alsnog de finaliteit zijn. Op het federale niveau moet een stevige koppeling gemaakt worden tussen migratie, nationaliteitsverwerving en het inburgeringsbeleid van de gemeenschappen.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams Parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be