Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Start project ALS en thuiszorg

Mensen met ALS of PSMA raken in de loop van het ziekteproces steeds meer afhankelijk van de thuiszorg, maar krijgen vaak niet de zorg die zij nodig hebben. Dit komt doordat de organisatie van de thuiszorg en de thuiszorgmedewerkers niet goed zijn ingesteld op mensen met een ziekte als ALS of PSMA.

Mensne met ALS of PSMA gaan in de laatste periode van het ziekteproces vaak zo snel achteruit dat medewerkers van de thuiszorg er niet meer goed mee om kunnen gaan. Men is onvoldoende bekend met het ziektebeeld en is niet voorbereid op wat komen gaat. Ook komen er vaak teveel medewerkers over de vloer. Wanneer een medewerker een patiënt enkele weken niet ziet, dan kan de verlamming al weer verder zijn voortgeschreden. Het gevolg kan zijn dat een medewerker inschattingsfouten maakt en bijvoorbeeld in de problemen komt bij een transfer van bed naar rolstoel.

Het ontbreekt medewerkers van de thuiszorg aan voldoende achtergrondkennis om op tijd problemen te kunnen signaleren. Daardoor wordt ook het eigen aanbod niet snel genoeg aangepast aan een verslechtering van de patiënt en loopt men steeds achter de feiten aan. Veel mantelzorgers en patiënten zijn dan ook niet tevreden over de geleverde thuiszorg.

De kwaliteit van de zorgverlening zal er op vooruit gaan wanneer de thuiszorgorganisatie en de betrokken medewerkers tijdig over de juiste informatie beschikken en daar ook op de juiste wijze mee omgaan. De start van het project vond plaats op maandag 10 maart. het wordt uitgevoerd door de VSN, samen met het ALS-Centrum en de Vereniging van Verzorgenden en Verpleegkundigen. De project wordt afgerond ana het einde van dit jaar. Mensen met ALS of PSMA moeten dan kunnen beschikken over informatiemateriaal, dat zij kunnen geven aan de thuiszorgmedewerkers die bij hen over de vloer komen. 14 maart 2008

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400