NEN


200 arbocatalogi in 2010

vrijdag 14 maart 2008, 11:16

Dat de arbocatalogi aanslaan is wel duidelijk: circa 100 sectoren zijn bezig met het opstellen van een arbocatalogus. In 2010 zullen er zo'n 200 gereed zijn. Dit verwacht Robin Linschoten, voorzitter van de Commissie Begeleiding Arbocatalogi (CBA).

"Bij de oprichting van de CBA is gesteld dat zo'n 200 catalogi een goede dekking van de Nederlandse sectoren betekent", meldt Linschoten. De CBA is een commissie van de Stichting van de Arbeid die in opdracht van het ministerie van SZW de totstandkoming van de arbocatalogi begeleidt.
Uit de contacten die de CBA heeft met de verschillende sectoren en op basis van het aantal arboconvenanten dat in het verleden is gesloten, schat de voorzitter dat er op dit moment, zonder extra steun, aan zo'n honderd arbocatalogi wordt gewerkt. "Onderzoek moet hierover voor de zomer duidelijkheid geven. Daarna gaat de CBA aan de slag om de rest van de sectoren in beweging te krijgen", aldus Van Linschoten in ArboMagazine.

NTA 8050
Sectoren, branches en bedrijven die een arbocatalogus willen opstellen, kunnen gebruikmaken van de Nederlandse technische afspraak (NTA) 8050 'Leidraad voor de totstandkoming van arbocatalogi'. Dit document beschrijft de totstandkoming van een arbocatalogus en geeft een leidraad voor de inrichting en uitvoering daarvan. NTA 8050 gaat er niet van uit dat alleen sectoren aan de slag gaan met arbocatalogi. Volgens de Memorie van Toelichting bij de Arbowet kunnen zowel sectoren, branches, individuele bedrijven als groepen bedrijven een arbocatalogus opstellen. Essentieel is bij het begin van het proces een bewuste keuze te maken van belanghebbenden en van het toepassingsgebied.

NTA 8050 onderscheidt vijf processtappen:

1. Intentie, toepassingsgebied, belanghebbenden en ambitieniveau
2. Risico's, selectie en prioriteitstelling
3. Arbocatalogus, maatregelen en middelen

4. Communicatie en registratie

5. Rapportage

Alle processtappen en de randvoorwaarden worden in het document uitvoerig behandeld. Naast de beschrijving van het proces en de managementsystematiek gaat NTA 8050 in op de toepassing van arbocatalogi op bedrijfsniveau. Tevens geeft de NTA een voorbeeld van de uitwerking van het stellen van ambities en streefwaarden. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 8050 arbocatalogi verschenen (Nieuwsbericht) NEN Arbomail (Publicatie)