ABVAKABO FNV

`Maak AOW-leeftijd flexibel'

Hoe langer je arbeidsverleden, hoe lager je AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd moet niet langer worden gekoppeld aan een vaste leeftijd, maar aan arbeidsverleden. Hoe meer arbeidsverleden, hoe lager je AOW-leeftijd, vindt Jolande Sap, vertrekkend directeur van LEEFtijd, een adviesbureau dat zich bezighoudt met vraagstukken over leeftijd en levensloop.

Recht doen
"Wat je ziet is dat mensen met een lagere opleiding vroeger beginnen met werken. Vaak hebben ze een psychisch of fysiek zware baan. Ze hebben grotere kans op een korter leven, en kunnen daardoor ook korter van hun AOW genieten. De mensen die later zijn begonnen met werken, zijn vaak de hoger opgeleiden met- fysiek gezien - niet zo'n zware baan. Die zouden langer kunnen doorwerken. Een flexibele AOW-leeftijd doet recht aan al deze mensen", aldus Sap.

Niet gewerkt, geen AOW
Een flexibele AOW-leeftijd kan verder de arbeidsparticipatie van vrouwen verhogen. "Vrouwen die in het verleden niet gewerkt hebben, zouden langer moeten wachten op hun AOW. Simpel gezegd: je krijgt geen AOW als je niet gewerkt hebt. Dan worden vrouwen gedwongen langer te werken, maar dat is te verantwoorden. De arbeidsparticipatie van vrouwen wordt daardoor immers verhoogd."
Jolande Sap (44) is sinds enkele weken directeur-af van expertisecentrum LEEFtijd. Vierenhalfjaar lang heeft ze er gewerkt. "Ik heb een mooi veranderingsproces begeleid, het centrum staat nu op eigen benen - zonder subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ik ga onthaasten, mezelf opladen en dan weer lekker vol aan de slag. Míjn AOW-leeftijd? Ik ben in ieder geval veel te jong, ik ga zeker nog járen werken."

Het afscheidssymposium voor Jolande Sap wordt op dinsdag 15 april gehouden in het Geldmuseum te Utrecht. Het programma begint om 13:30 uur. Thema: de rol en de toekomst van de AOW-leeftijd. Gasten zijn onder meer Jacqie van Stigt, adviseur arbeidsvoorwaarden en projectleider Levensfasebeleid bij FNV Bondgenoten, en Carry Goedhart. Zij is de nieuwe directeur van LEEFtijd.

Voor meer informatie, kijk op de website van LEEFtijd