CDA

Tweede Kamer akkoord met gratis schoolboeken

De Tweede Kamer stemde gisteren in met de invoering van gratis schoolboeken voor ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs.

Namens het CDA voerde Jan de Vries het woord. De Vries is blij met het wetsvoorstel: âDit is een mooi, concreet resultaat van de regering. Ouders met schoolgaande kinderen weten hoe hoog de kosten voor schoolboeken zijn. Zij werden de afgelopen jaren geconfronteerd met forse prijsstijgingen die hoger waren dan de toename van het gemiddelde gezinsinkomen. Scholen werden tot op heden onvoldoende geprikkeld om te letten op een goede prijs-kwaliteitverhouding. Met dit wetsvoorstel kan de marktwerking in de schoolboekenbranche toenemenâ.

De Vries beschouwt de nieuwe wet als een grote vooruitgang. Voorheen was er wel een mogelijkheid voor ouders met lage inkomens om gecompenseerd te worden. De Vries: âdeze oude regeling, de WTOS, bleek niet altijd kosten dekkend. Bovendien maakte 1 op de 3 mensen die er recht op had er geen gebruik van. En als je net buiten die categorie viel, kreeg je geen cent. Met de nieuwe plannen van de staatssecretaris wordt iedereen gecompenseerd. Hiermee worden, na het afschaffen van het lesgeld de ouders verlost van een hoge kostenpost en daar ben ik erg verheugd overâ.

Daar er een groot bedrag mee gemoeid is moet de aanschaf van de schoolboeken Europees worden aanbesteed. Daar is voor de scholen voldoende voorbereidingstijd nodig. Hierdoor zal het aankomende jaar het geld direct bij de ouders terecht komen, 308 euro per schoolgaand kind. Erna zal het geld bij de scholen terecht komen. Daarnaast heeft de staatssecretaris een bedrag van 45 miljoen euro gereserveerd om scholen actief te helpen bij de invoering en de aanbestedingsregels. De staatssecretaris, Marja van Bijsterveldt, heeftr in het debat ook klip en klaar duidelijk gemaakt dat in het Europees aanbesteden scholen met hun docenten de boeken kunnen blijven kiezen die zij willen.

Door voldoende tijd, extra geld en een actieve ondersteuning is de invoering van gratis schoolboeken ook zorgvuldig en verantwoord voor scholen en hun docenten. De Vries ziet veel voordelen in de nieuwe regeling: âScholen krijgen straks alles in één hand en kunnen eigen keuzes maken met betrekking tot de inzet van personeel, materieel en de benodigde leermiddelen. Eigen lesmateriaal of een verkenning van de mogelijkheden van digitale lesmethodes behoren ook tot de mogelijkheden. Geld dat overblijft wordt niet teruggevorderd: scholen kunnen dit verder besteden aan de kwaliteit van het onderwijsâ. De CDA-fractie is er daarom van overtuigd dat gratis schoolboeken in het voordeel zijn van zowel scholen als ouders.

---