Gemeente Breda

Start pilot inzameling kleine elektrische apparaten voor recycling

Vrijdag 14 maart gaf wethouder Willems van milieu op basisschool De Boomgaard het officiële startsein voor het proefproject van Afvalservice inzameling kleine elektrische apparaten. Kleine elektrische apparaten zijn alle apparaten met een stekker, die kleiner zijn dan een stofzuiger. Naast basisschool De Boomgaard werken basisschool Weilust, Onze Lieve Vrouwe Lyceum en de Praktijkschool aan de proef mee. Wethouder Willems: Door deze kleine elektrische apparaten apart in te leveren bij deze scholen, kunnen wij zorgen dat alle onderdelen gerecycled worden. Zo blijft er minder restafval over. En dat is beter voor het milieu.

Winst
Landelijk worden er op jaarbasis ongeveer 10 miljoen kleine elektrische apparaten weggegooid*). Ongeveer drie miljoen hiervan wordt ingeleverd en gerecycled. De rest gaat met het restafval naar de verbrandingsovens, waardoor grondstoffen verloren gaan. Door deze apparaten apart in te zamelen kunnen ijzer, koper en aluminium, roestvrij staal, glas en kunststof apart van elkaar gescheiden worden. Deze stoffen gaan vervolgens de recycling in.

Het proefproject
De proef wordt uitgevoerd door Afvalservice en loopt tot 14 december 2008. Alle Bredanaars kunnen op de deelnemende scholen hun kleine elektrische apparaten inleveren. Afvalservice houdt tijdens de proefperiode bij hoeveel apparaten er gemiddeld per maand ingezameld worden en of de juiste apparaten ingeleverd worden.

Inzameling
Alle Bredanaars kunnen hun kleine elektrische apparaten weggooien in een gele container met een mier met elektrische apparaten boven het hoofd. Deze containers zijn te vinden op de deelnemende scholen. Op de informatiesticker op de container staat uitgelegd welke apparaten ingezameld worden. De scholen die meedoen aan het proefproject ontvangen als dank een beloning voor hun deelname.

Breda, 14 maart 2008


*) informatie van de NVMP