Provincie Overijssel

Belangstelling voor informatiemarkt IJsseldelta

Gisteren presenteerde de stuurgroep
gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid haar plannen voor de integrale ontwikkeling en inrichting van het gebied ten zuidwesten van Kampen, zoals de provincie Overijssel en Flevoland die nu opgenomen hebben in respectievelijk het streekplan Overijssel 2000+ en het omgevingsplan Flevoland 2006. Ruim 200 belangstellenden uit Kampen en omgeving waren aanwezig om zich te laten informeren over het voorkeursalternatief, een nieuwe fase in de ontwikkeling van IJsseldelta-Zuid.

Tijdens de informatiemarkt werd er ook informatie gegeven over het zogeheten omwisselbesluit. Concreet houdt dit in dat de ministeries van VROM en V&W uiterlijk 1 januari 2009 een keuze moeten maken voor of een versnelde aanleg van de bypass van de IJssel, of een verlaging van het zomerbed. Gedeputeerde Theo Rietkerk: "Op basis van inspraakreacties zullen Provinciale Staten in september 2008 een besluit nemen over het voorkeursalternatief. Komende maanden werken de partners, waaronder het Waterschap Groot Salland en het ministerie van V&W intensief verder aan de uitwerking van effecten en inrichtingsvarianten. Het omwisselbesluit is doorslaggevend voor de uitvoering, waarbij financiering en waterveiligheid het belangrijkst zijn. We liggen nog steeds goed op koers".

Het voorkeursalternatief combineert binnen- en buitendijks wonen, waardoor gevarieerde en aantrekkelijke woonmilieus mogelijk zijn. De uitbreiding van de jachthavencapaciteit blijft beperkt tot ongeveer 125 ligplaatsen bij de bestaande jachthaven(s) rondom de Roggebotsluis. Daarnaast zijn nog ligplaatsen mogelijk in het toekomstig woongebied. Kijkend naar de infrastructuur dan volgt de N23 in de toekomst nagenoeg het huidige tracé van de N307.

Het voorkeursalternatief vormt de basis van de voorstellen die nodig zijn om het streekplan van de provincie Overijssel en het omgevingsplan van de provincie Flevoland te wijzigen. De ontwerp- partiële herziening van het streekplan Overijssel 2000+ ligt ter inzage van 31 maart t/m 12 mei in het gemeentehuis van Kampen in het provinciehuis van Overijssel. Een ieder kan een zienswijze hierop indienen. De tentoonstelling is vanaf maandag 17 maart t/m vrijdag 4 april nog te bezoeken in het gemeentehuis van Kampen, burgemeester Berghuisplein 1.