NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Zorgverzekeraars mogen patiëntgegevens niet meer rechtstreeks opvragen Sinds 5 februari mogen zorgverzekeraars niet langer zomaar medische patiëntgegevens opvragen om declaraties te controleren. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft aangekondigd handhavend op te gaan treden. Wanneer ziekenhuizen toch overgaan tot verstrekking van gegevens, dan kan dit een schending van het medisch beroepsgeheim betekenen.

Verzekeraars is het niet langer toegestaan patiëntgegevens in te zien ter controle van declaraties, omdat zij hun eigen privacyregels nog niet hebben aangepast aan de vernieuwde Zorgverzekeringswet. Die schrijft namelijk voor dat de controle van declaraties door middel van het opvragen van patiëntgegevens, met de nodige waarborgen moet gebeuren. Deze horen te zijn vastgelegd in een door het CBP goedgekeurde gedragscode. Het nu voortzetten van de controles door zorgverzekeraars zou kunnen leiden tot schending van het medisch beroepsgeheim. Het CPB heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) uitgenodigd voor een hoorzitting over haar voornemen tot handhaving op woensdag 19 maart.

Advies ZN
ZN heeft het CPB inmiddels gevraagd om een tijdelijke verlenging van de goedkeuring van de Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Financiële Instellingen en het bijbehorende Addendum Zorgverzekeraars. Ondertussen wordt door diverse partijen hard gewerkt aan een actualisatie van de gedragscode en bijbehorend Addendum. ZN heeft de zorgverzekeraars geadviseerd om alleen de controlestappen uit te voeren die voorafgaan aan detailcontrole. Geadviseerd wordt om detailcontrole (zowel in het geval van materiële controle als in het kader van fraudeonderzoek), voorlopig alleen te doen met uitdrukkelijke toestemming van de patiënt.