FHG Bank

Persbericht FGH Vastgoedbericht 2008: âInvesteren in veranderingâ

Nieuw speelveld in vastgoedmarkt

Veel kansen voor vastgoedondernemers die verandering aandurven. Vooral voor vastgoedondernemers met een langetermijnvisie ziet de vastgoedmarkt er rooskleurig uit. Dat is de belangrijkste conclusie uit het FGH Vastgoedbericht 2008: Investeren in verandering. Dit jaarlijkse marktrapport biedt een compleet overzicht van de trends en ontwikkelingen in de commercieel vastgoedmarkt en de visie van FGH Bank hierop, uitgesplitst naar de sectoren kantoren, winkels, bedrijfsruimten, woningen en vastgoedbeleggingen.

De titel verwijst dit jaar naar de vele veranderingen in de vastgoedmarkt zoals de internationalisering, de veranderende vastgoedgebruiker die steeds vaker kiest voor kwaliteit, de gevolgen van de internationale kredietcrisis en de bewustwording van MVO. Directievoorzitter Keur: âDe veranderende marktomstandigheden dwingen de sector om een aantal vanzelfsprekendheden los te laten. Bijvoorbeeld het misverstand van de eeuwige levensduur. Sloop van verouderd en ongebruikt vastgoed zou vaker bespreekbaar moeten zijn. Ook is het een misvatting dat gebruikers vanzelfsprekend producten afnemen. Gebruikers worden steeds kritischer naar de locatie en het type vastgoed. De kwaliteit van het vastgoed wordt waardebepalendâ.

FGH Bank stelt verder dat beleggers door de kredietcrisis weer een meer evenwichtig oog krijgen voor rendement én risico. Door de kredietcrisis zijn de financieringscondities veranderd, en zit de markt voor securitisaties voorlopig nagenoeg op slot. Aan de daling van de aanvangsrendementen is in de tweede helft van 2007 een einde gekomen. Hierdoor verandert het speelveld ten gunste van partijen die investeren met het oog op een goed rendement op langere termijn, zoals institutionele beleggers. Ook particuliere beleggers met een sterke lokale marktkennis zijn volgens FGH Bank in staat van de gewijzigde marktsituatie te profiteren.

Belangrijke trends
Naast deze trend constateert FGH Bank in het rapport nog een aantal belangrijke ontwikkelingen en trends die zich binnen de vastgoedmarkt afspelen, of die hun invloed erop hebben. De meest opvallende worden hier genoemd.

Internationalisering vastgoedbeleggingen zet door De vastgoedbeleggingsmarkt is steeds verder aan het internationaliseren. Voor professionele asset managers een logisch gevolg van de trend dat institutionele beleggers veel meer in indirect vastgoed investeren. Om dat volume te kunnen beleggen zijn zij genoodzaakt buiten de eigen landsgrenzen te kijken. Voor particuliere beleggers is de stap naar het buitenland minder vanzelfsprekend. Zij hebben vaak sterke lokale netwerken en zien de fysieke afstand bij een acquisitie vaak als een belangrijk besliscriterium. Toch nemen zij die stap in de praktijk juist wel. Dat toont volgens FGH Bank twee aspecten aan. Allereerst dat er bij particuliere beleggers een sterke ondernemerszin bestaat om kansrijke ontwikkelingen te zien en te benutten. De schaal waarop dit plaatsvindt geeft daarnaast aan, dat een groot deel van de Nederlandse particuliere beleggers zeer professioneel is. Daarom verwacht FGH Bank dat deze internationalisering, die enkele jaren geleden is ingezet, zich verder zal uitbreiden naar met name onze buurlanden en Midden- en Oost Europa

Nieuwe beleggingssectoren in opkomst
Naast de traditionele beleggingscategorieën - woningen, kantoren en winkels - wordt door beleggers steeds vaker en serieuzer naar aanvullende vastgoedsegmenten gekeken. Nieuwe woonvormen behoren zonder meer tot deze categorie. Luxe appartementen, zorggerelateerde woonvormen en gated communities zijn enkele voorbeelden van concepten die de laatste tijd in opmars zijn. Verder is sprake van een duidelijke veranderingen in de publieke sectoren, wat tot nieuwe kansen leidt voor onder andere zorg- en onderwijsvastgoed en infrastructuur. Daarnaast zien we veel initiatieven in sectoren die gerelateerd zijn aan vrije tijd en leisure. Hotels, vakantiewoningen, horeca, bioscopen, fitness- en welnesscentra zijn allemaal vormen van vastgoed die steeds serieuzere aandacht verdienen én krijgen. Dit toont aan dat de vastgoedmarkt in brede zin steeds professioneler wordt.

Naar duurzame gebouwen
De snelheid waarmee het thema duurzaamheid (opnieuw) de aandacht krijgt, is revolutionair. FGH Bank verwacht dat duurzaamheid de komende jaren hoog op de agenda blijft staan bij consumenten, bedrijven en dus ook bij vastgoedpartijen. Daar is een aantal redenen voor. Zo verschuift de discussie over duurzaamheid zich van gebieds- en locatieniveau naar gebouwniveau. En daarmee dus van een abstracte discussie naar concrete oplossingen. Bovendien is een duidelijke trend te zien waarbij de overheid positief gedrag beloont, terwijl de kosten voor ongewenst gedrag juist sterk toenemen. Vastgoedgebruikers zullen daarom andere normen stellen en meer kwalitatief hoogwaardige, duurzame gebouwen wensen. Om die reden nemen steeds meer ontwikkelaars, bouwers en vastgoedbeleggers duurzaamheid op in hun bedrijfsstrategie.

Markt schoont zichzelf op
De meeste signalen voor de economie zijn positief, en toch is een waardedaling van vastgoed in de komende periode niet uit te sluiten. De afgelopen jaren zijn de aanvangsrendementen zo scherp gedaald, dat de risico-opslag ten opzichte van de lange rente marginaal is geworden. Nu de lange rente stijgt, nemen de kosten en alternatieve beleggingsopbrengsten voor beleggers toe. Verder zijn de fundingkosten voor banken gestegen, wat leidt tot een toename van de kosten voor het financieren met vreemd vermogen. Deze kostenstijgingen leiden ertoe dat vastgoedbeleggers een hogere rendementsdoelstelling eisen.

De centrale vraag is nu of hogere opbrengsten uit toekomstige verhuur voldoende zijn om de gestegen kosten te dekken. De verhoudingen in de verhuurmarkten geven daarbij de doorslag. Die zijn ten opzichte van vorig jaar niet echt veranderd. In alle belangrijke deelmarkten is een tekort aan topobjecten. De vraag naar nieuwbouwprojecten en bestaande gebouwen op toplocaties is hoog en de huurprijzen stijgen. Aan die situatie komt naar verwachting voorlopig geen einde, en de perspectieven voor deze locaties zijn goed. De verwachting is dan ook dat de gestegen kosten voor beleggers kunnen worden gecompenseerd door hogere inkomsten en waardevastheid.

In het minder courante segment van de markt is wel sprake van een keerpunt. FGH Bank heeft al vaker aangegeven dat dit segment in de verschillende deelmarkten minder perspectief heeft. Dat laat zich nu in de praktijk zien. Het aantal verhuurtransacties is laag en huurprijzen in dit segment stijgen niet. Dit alles ondanks de relatief goede economische omstandigheden en groeiende vraag naar personeel. Nu de kosten stijgen en de lange rente oploopt, laat de markt een duidelijke wending zien. Aanvangsrendementen dalen niet langer. Sterker nog, in het laatste kwartaal van afgelopen jaar zien we al voorbeelden van oplopende aanvangsrendementen. Uit rendementsoverwegingen maken beleggers momenteel de balans op en keren weer terug naar de basis. De keuze valt op vastgoedobjecten die op langere termijn een goed rendement bieden. Een ontwikkeling die volgens FGH Bank alle kenmerken heeft van een gezonde marktcorrectie.

Resultaten FGH Bank 2007
Het afgelopen jaar 2007 was voor FGH Bank een absoluut recordjaar met een leningen productie van ⬠6,3 miljard. Tevens was de bank in staat ⬠3 miljard van de leningenportefeuille te securitiseren. Deze securitisatietransactie, bekend onder de naam Skyline 2007, werd zeer goed ontvangen door de professionele markt en is de grootse commercial mortgage backed security transactie die ooit in Nederland werd afgesloten en één van de grootste in Europa.

FGH Bank
FGH Bank, onderdeel van de Rabobank Groep, is gespecialiseerd in het financieren van commercieel vastgoed. Vanwege deze specialisatie beschikt de bank over veel deskundigheid. De klantenkring bestaat voornamelijk uit projectontwikkelaars en professionele vastgoedbeleggers. Met het hoofdkantoor in Utrecht en vestigingen in de belangrijke vastgoedregioâs, is FGH Bank landelijk vertegenwoordigd en is er een sterke binding met lokale markten. Per 1 januari dit jaar is tevens een vestiging in Frankfurt, Duitsland geopend.
---

FGH Bank is onderdeel van Rabobank Groep