Sociaal-Economische Raad

14 maart 2008

Vanochtend heeft de SER een advies over kernenergie vastgesteld. Hierin bepleit de SER dat het kabinet alle energieopties, inclusief kernenergie, op een zakelijke en gelijkwaardige manier laat onderzoeken. Dat moet gebeuren op basis van de criteria betrouwbaarheid, milieubelasting, veiligheid en betaalbaarheid. De SER vindt dat de uitkomsten van dit onderzoek een rol moeten spelen bij de evaluatie van het klimaat- en energiebeleid die het kabinet van plan is in 2010 uit te voeren met het oog op de doelstellingen voor 2020. SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, tevens voorzitter van de commissie van voorbereiding, zei niet de illusie te hebben gehad dat partijen het over alle punten eens zou worden. De zakelijke, constructieve en open discussie in de commissie heeft opgeleverd dat er eenstemmigheid is over de noodzaak van energiebesparing en van onderzoek naar hernieuwbare energie. Ook is men het erover eens dat noch kolen, noch gas, noch kernenergie voldoet aan alle eisen van duurzaamheid. Unaniem vindt men dat energiebeleid niet meer kan zijn dan randvoorwaardenbeleid. Onzeker blijft hoe de technologie en het klimaat zich zullen ontwikkelen. Over twee randvoorwaarden kon men het niet eens worden: over veiligheid en afvalverwerking van kernenergie.

Mirjam de Rijk, voorzitter van de Stichting Natuur en Milieu, met Vereniging Milieudefensie de milieuorganisatie die ook in de commissie van voorbereiding was vertegenwoordigd, stelde dat we kernenergie niet nodig hebben om onze klimaatdoelstellingen te halen. Kernenergie is niet veilig, niet duurzaam en niet goedkoper, maar eerder duurder dan andere vormen van energie, betoogde zij.
Zij zag dan ook geen reden om uitbreiding van kernenergie al over twee jaar te heroverwegen, zoals het advies bepleit.

Professor Wim Turkenburg, energiedeskundige en onafhankelijk lid van de commissie, was - in tegenstelling tot sommige critici uit de technische hoek - van mening dat het onderwerp toekomstig energiebeleid zich prima leent voor een brede discussie in SER-verband. De discussie over kernenergie moet je niet overlaten aan techneuten, vond hij. Al in 1992 werden de vier randvoorwaarden opgesteld voor de besluitvorming over kernenergie: neem schone alternatieven in ogenschouw; zorg voor betere technologie rondom de veiligheid; laat de overheid zich beperken tot regelgeving en het stellen van normen en geef maatschappelijke groeperingen en belanghebbenden ook een rol. Het SER-advies bevat al deze vier lijnen. Er is geen overeenstemming binnen de commissie over al deze randvoorwaarden, maar de grote winst is dat het debat op basis van feiten en in een bredere context wordt gevoerd. Ook is nu duidelijk wat de bandbreedte is van dit debat.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei namens de drie vakcentrales tevreden te zijn met het geslaagde advies. Het is het product van een open en zakelijke dialoog over kernenergie. De werknemers vinden dat meer moet worden geïnvesteerd in hernieuwbare bronnen. Nu wordt bij kernenergie nog niet aan de randvoorwaarden van veiligheid voor mens en milieu voldaan. De technologische ontwikkelingen gaan echter door. Daarom moet op voorhand geen enkele energieoptie worden uitgesloten. Kernenergie moet uit de taboesfeer worden gehaald. Over de mitsen en maren moet vrijelijk kunnen worden gesproken.

Het kroonlid Cees Sterks, lid van de voorbereidingscommissie, vond het een boeiend adviesproject. De Fact Finding Study van ECN heeft bijgedragen aan een verzakelijking van de discussie in de commissie. Hij was het als econoom oneens met ECN dat de inzet van meer kernenergie niet tot een lagere energieprijs zou leiden. Heel belangrijk is dat, gegeven de vele onzekerheden, geen opties worden uitgesloten, betoogde hij.

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes, sprekend namens de drie ondernemerscentrales, onderstreepte dat duurzame energievoorziening niet hetzelfde is als milieuvriendelijke energievoorziening. Een duurzame energievoorziening is voorzieningszeker, is schoon met nadruk op een zo laag mogelijke CO2-uitstoot, is veilig en is betaalbaar. Nieuwe inzichten zorgen voor het besef dat we niet meer in de luxe positie verkeren om energieopties al te makkelijk af te wijzen. Dat besef heeft ertoe geleid dat partijen bereid zijn oude posities op een rationele manier te heroverwegen. Hij riep de politiek op snel te beginnen met het opvolgen van het SER-advies, omdat we ons geen tijdverlies kunnen permitteren.

---