Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM-raad: Randstad vereist integrale aanpak

14-03-2008

Wil de Randstad een topregio worden, dan is daarvoor een integrale langetermijnvisie nodig. Daarvoor moeten de beleids- en investeringsagenda hand in hand gaan. Dat concludeert de VROM-raad in zijn rapport.

Ook moet het Rijk een fonds instellen om investeringen voor de lange termijn mogelijk te maken, aldus de raad. Alleen als deze middelen gelijktijdig worden gehanteerd, kan de Randstad zich tot een topregio ontwikkelen.

Gespreksonderwerpen
Het kabinet wil de Randstad een duurzame en concurrerende Europese topregio maken. Daarvoor heeft het de Startnotitie Randstad 2040 opgesteld, waarin belangrijke gespreksonderwerpen voor de toekomst van die regio staan.

Speerpunten
Volgens de VROM-raad moet de discussie over die onderwerpen speerpunten opleveren voor de langetermijnagenda van het Rijksbeleid.

Groen en gebruikers
Verder pleit de raad voor een betere infrastructuur waarin de gebruiker centraal staat, en voor behoud en ontwikkeling van water en groengebieden. Natuurgebieden moeten op lange termijn in stand blijven.
Advies VROM-raad
Leden van de raden overhandigen het advies over de Randstad Verbinden en Verknopen aan de ministers Verburg, Eurlings en Cramer.

Medio 2008 klaar
Minister Cramer heeft het advies van de VROM-raad, de Verkeer en Waterstaat-raad en de Raad voor het Landelijk gebied vrijdag 14 maart in ontvangst genomen. Het advies wordt gebruikt bij het opstellen van de langetermijnvisie. Die visie moet medio 2008 klaar zijn.

Meer informatie:


* Startnotitie Randstad 2040

* www.vromraad.nl

Dossiers


* Randstad 2040

* Randstad