Leefbaar Rotterdam

Recente schriftelijke vragen

* Overlast Centraal Station

* Fietsendiefstal

* Kauwgomvrije binnenstad

* Nieuwbouwtarget opschroeven

* Scholen verzwijgen geweld

vrijdag, maart 14, 2008

Aanpak jeugdoverlast; weer een gemiste kans

Gisteren werd in de raad gedebatteerd over een rapport waarin de college haar aanpak van criminele en overlastgevende jeugd uiteenzet. Het rapport staat bol van de buurthuizen en jongerenwerkers. Deze aanpak heeft in het verleden niet gewerkt en zal ook nu niet werken.

Vier punten spreken Leefbaar Rotterdam wel aan in het plan: één jongere met één casemanager; de inzet van de Very Irritating Policy; de ambitie om de afhandeling van strafrechtelijke trajecten te versnellen en het, in een vroeg stadium betrekken van broertjes en zusjes van criminele jongeren. Maar in het plan missen we toch veel zaken of vinden de gekozen aanpak niet goed.

Het aantrekken van 50 extra jongerenwerkers. Hiervoor is het immense bedrag van 17 miljoen uitgetrokken tot 2012. Wij denken echt dat de inzet op het fenomeen jongerenwerker in deze orde volstrekt belachelijk is. Het aanzien en gezag van jongerenwerkers is nihil. Leefbaar Rotterdam heeft er geen vertrouwen in dat zij de aangewezen personen zijn om de 20% van de jongeren waar het volgens uw college niet goed mee gaat op het rechte pad te krijgen.

Inzetten op accommodaties in de wijk is bij voorbaat kansloos. De hedendaagse jeugd zit niet meer te wachten op buurthuizen. De welzijnsector heeft wat LR betreft haar kansen gehad en zou volgens ons juist een pas op de plaats dienen te maken. Er wordt altijd gerept over het feit dat het met 80% van de jongeren goed gaat in Rotterdam. Als deze inschatting klopt is dat niet bepaald geruststellend. Er zijn in Rotterdam ruim 120.000 jongeren tussen de 10 en 24 jaar. Dat betekend dus dat het met maar liefst 25.000 jongeren niet goed gaat
We vinden dat er te weinig aandacht is voor de rol van de scholen in het plan. Scholen worden summier genoemd en nauwelijks betrokken. Jongeren zonder dagbesteding terugleiden naar school. Dit alleen onder strenge voorwaarden. Het laat zich raden dat wanneer dit soort jongeren zomaar tegen hun zin op school geplaatst worden, dit een enorme impact kan hebben op de andere leerlingen en het klimaat op scholen en in klassen; immers school is de plek waar jeugd gevormd kan worden en bereikbaar is. Wij blijven ook pleitten voor een daadwerkelijke invoering van tuchtscholen. De scholen zelf vragen hier ook om.

We lezen nauwelijks iets over de aanpak van intimidatie. Leefbaar heeft hier al eens vragen over gesteld maar kreeg het deksel op de neus. Wat gaat dit College doen om het intimiderende gedrag aan te pakken? Juist dit gedrag zorgt voor een groot deel voor de overlastgevoelens en onveiligheid.

Tot besluit: de criminaliteit onder de Jeugd wordt steeds groter, de daders steeds jonger en de delicten steeds ernstiger. Een fraai voorbeeld is de 12 jarige overvaller die recentelijk opgepakt werd. Alle investeringen ten spijt, ook de Glenn Mills-achtige scholen bereiken absoluut niet het beoogde effect. Jeugdige Criminelen die hier van af komen, hebben een even hoog recidive cijfer als criminelen die niet naar zo'n instelling gaan. Voorlopig dus een pas op de plaats wat ons betreft.

Wat leefbaar Rotterdam betreft is het plan een gemiste kans.

Ronald Buyt, raadslid Leefbaar Rotterdam