PvdA Rotterdam


Nieuws

Brief gehandicapten emancipatie aan Plasterk

Vr 14 Mrt 2008 - Emine Bozkurt e.a.

Van
Multi Etnisch Vrouwennetwerk PvdA (MEV)
PvdA werkgroep Handicap en Beleid
Netwerk Vrouwen in de PvdA (VIP)

Aan
Minister van Onderwijs, Cultuur, Welzijn en Wetenschap Minister Dr. R.H.A. Plasterk

Rotterdam, 10 maart 2008

Hooggeachte heer Plasterk,

Naar aanleiding van de behandeling van de Emancipatienota in de Tweede Kamer, november 2007, willen we u graag onze reactie meegeven. Helaas is tijdens de begrotingsbehandeling namelijk noch door de politieke partijen, noch door het kabinet, gesproken over de werkende en werkzoekende gehandicapten in Nederland.

Het gemis van een debat over deze groep onderstreept nog eens de afwezigheid van de werkende en werkzoekende gehandicapten in het publieke discours over emancipatie en het tegengaan van discriminatie. Dit is des te opvallender aangezien we hebben begrepen dat de werkende gehandicapten vallen onder de competentie van twee ministers, te weten uzelf en de minister van Sociale Zaken.

Met deze brief willen we daarom de aandacht vestigen op de werkende en werk zoekende gehandicapten. Juist de emancipatie van deze groep vraagt veel aandacht en betrokkenheid. Wij zijn van mening dat deze mensen te weinig kansen krijgen om te participeren op de arbeidsmarkt en hun talenten te ontwikkelen. Daarnaast is de inzet tot bemiddeling tot de arbeidsmarkt voor deze groep bijna nihil. Ook ontvangen wij signalen van gehandicapten, die op zoek zijn naar een baan, dat ze na hun vijfendertigste jaar maatschappelijk zijn afgeschreven op de arbeidsmarkt. Van werkgevers krijgen wij te horen dat als zij een arbeidsgehandicapte in dienst willen nemen zij in een oerwoud van regels terecht komen.

Alle mensen die kunnen en willen werken, moeten de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen en de bijdrage te leveren aan de maatschappij die ze kunnen en willen leveren. Dit kan zowel binnen als buiten hun huis. Speciaal aandacht is nodig voor de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor gehandicapten als zij een werkplek buiten huis hebben of op andere wijze maatschappelijk actief willen zijn.

Wij zouden graag willen dat deze groep werkplekken krijgt binnen bedrijven en binnen de overheid. Voor arbeidsgehandicapten moet het mogelijk zijn dat zij de werkplek binnen kunnen treden door de obstakels weg te halen op het gebied van toegankelijkheid van gebouwen. Ook een werkplek met eventuele fysieke aanpassingen en noodzakelijke begeleiding zou snel gerealiseerd moeten kunnen worden. We zijn ervan bewust dat het niet voor alle gehandicapten mogelijk is naar een werkplek buitenshuis te gaan en dat het niet voor alle gehandicapten mogelijk is (betaald) werk te verrichten. Voor degenen die wel thuis kunnen werken willen we u vragen om hen de nodige aandacht te schenken door arbeidsplekken thuis te bevorderen. Zo zijn er goede mogelijkheden via de digitale markt als Flex Portals, bijvoorbeeld E-werk Forum, waar mensen thuis achter de pc werk kunnen verrichten bijvoorbeeld in de administratieve sector, management, beleidsontwikkeling, research, literatuursector, accountancy,informatie technologie of boekhouden. Ook denken we aan secretaresse werk op afstand, zoals bij initiatieven als Miss Moneypenny. Verder zijn er mogelijkheden voor elektronisch solliciteren met een webcam. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Wij zijn ervan overtuigd dat er vele andere mogelijkheden zijn als we er goed onderzoek naar doen en beleid voor ontwikkelen.

Graag willen we uw speciale aandacht vragen voor de gehandicapte allochtone vrouwen omdat zij naast hun fysieke beperkingen ook nog eens de beperkingen van emancipatie, taal en netwerk hebben, die hun kansen nog meer beperken op de arbeidsmarkt. Het bereiken van deze groepen is een knelpunt. Communicatie, begeleiding en voorlichting op het gebied van arbeidsparticipatie is naar hun toe broodnodig.

In Rotterdam is er al een werkgroep arbeidsgehandicapten actief om de drempels voor werkgevers in kaart te brengen. Hier zijn vertegenwoordigers van onder andere FNV Vakcentrale, de Kamer van Koophandel, MKB Rijnmond, UWV, CWI, Agenda 22/MEE en de Gemeente Rotterdam al vertegenwoordigd. Wij zijn ervan overtuigd dat succes mogelijk is als we gezamenlijk met alle betrokken partijen de arbeidsgehandicapten aan het werk helpen.

Wij richten deze brief juist tot u, omdat we van mening zijn dat de weg naar emancipatie voor deze groep gehandicapten voor velen loopt via de arbeidsmarkt. We hopen dan ook dat u vanuit uw verantwoordelijkheid op de portefeuille emancipatie, eventueel in samenwerking met uw collega´s in het kabinet, de emancipatie van deze groep meer prioriteit kunt geven dan tot nu toe het geval is geweest.

Één concrete actie die wij op Europees vlak voorstellen is de Nederlandse steun aan de acties van het Sloveense EU voorzitterschap, die de werkende gehandicapten tot prioriteit heeft benoemd. Daarnaast komt de Europese Commissie dit jaar met een voorstel voor het tegengaan van discriminatie van onder meer gehandicapten bij de levering van goederen en diensten.

Wij hopen op uw spoedige antwoord.

Hoogachtend,
Emine Bozkurt, voorzitter MEV
Birsel Gülmüs, stuurgroeplid MEV
Mariëtte Hamer, voorzitter VIP
Anke Spijker, voorzitter werkgroep Handicap en Beleid

c.c. fractievoorzitter Tweede-Kamerfractie PvdA en PvdA woordvoerders Emancipatie en Gehandicapten in de Tweede Kamer

Dossier


* Birsel Gülmüs

OV-week

Foto album


* PvdA test toegankelijkheid CS