Ministerie van Defensie

14-03-2008 17:50

RINGENTURNER VAN GELDER NIET NAAR OLYMPISCHE SPELEN

Ringenturner en lid van de Defensie Topsportselectie sergeant Yuri van Gelder gaat niet naar de Olympische Zomerspelen van Beijing. Dat is vanmiddag bekend geworden.

De internationale turnbond FIG liet vandaag weten dat de Tripartiete Commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de laatste wildcard voor de Spelen aan Nashwan Al Hazari uit Jemen toekent.

De landmachtmilitair Van Gelder had vorig jaar het wereldkampioenschap in Stuttgart moeten winnen om zich direct voor âChinaâ te kwalificeren. Hij finishte echter als tweede, pal achter de Chinees Yibing Chen. Vervolgens vroeg de Nederlandse turnbond KNGU een wildcard voor Van Gelder aan. Dat verzoek nu is niet gehonoreerd.

Staatssecretaris Jack de Vries heeft Van Gelder vanmiddag gebeld om hem sterkte te wensen. Hij vindt het zonde dat de sergeant het defensietopsportteam niet kan versterken in Beijing. âGezien zijn prestaties tot nu toe zou hij dat zeker verdienen.â De Vries is er van overtuigd dat de wel geselecteerde defensiesporters er een extra schepje boven op doen om de Nederlandse eer te verdedigen.

Medio deze week zei Van Gelder in de Defensiekrant, dat er niets veranderd als hij de wildcard zou mislopen. âIk ga gewoon door. Volgende keer beter. Mijn instelling is dat ik nog tien jaar wil doorgaan.â