Provincie Limburg

Persberichten

Bijzonderheden vergadering Provinciale Staten 14 maart 2008 Tijdens de vergadering van Provinciale Staten van 14 maart 2008 werden mondelinge vragen gesteld over de opvang van buitenlandse werknemers bij agrarische ondernemingen, vernielingen rondom het rijksmonument Sankt Ludwig in Vlodrop en de recente ontwikkelingen over het gemeentelijk herindelingsproces in Noord-Limburg. De heer Michon maakte gebruik van het inspreekrecht voor burgers namens het Platform Trein terug naar Eijsden. Een statenbrede motie werd aangenomen over de Ammoniaktransporten door de provincie. Vastgesteld werd dat het burgerinitiatief van de Werkgroep St. Pietersberg Adembenemend voldoet aan de formele vereisten en behandeld wordt op 18 april 2008.

Mondelinge vragen
Opvang buitenlandse werknemers
De vragen van Thijs Coppus (SP) waren gericht op het voornemen van Gedeputeerde Staten om geen limiet meer te stellen aan het aantal buitenlandse werknemers op terreinen van agrarische ondernemingen. De SP streeft naar een situatie waarin wonen en werken van de buitenlandse werknemer is gescheiden en in dit kader is de SP van mening dat de provincie naar gemeenten kaderstellend moet zijn en een regierol moet vervullen. Verantwoordelijk Gedeputeerde Driessen stelde een notitie over de problematiek in het vooruitzicht, te behandelen in de statencommissie voor het Fysieke Domein. Hij verduidelijkte dat het voornemen van GS enerzijds beperkingen heeft maar anderzijds voorlopig ruimte biedt om de geconstateerde illegaliteit aan te pakken. Gemeenten zullen aanvullend beleid moeten gaan vaststellen.

Rijksmonument Sankt Ludwig Vlodrop
Thijs Coppus stelde vervolgens aan de orde de geconstateerde beschadigingen bij het rijksmonument Sankt Ludwig. Hij riep het college op om handhavend op te treden. Verantwoordelijk Gedeputeerde Lebens wees erop dat de gemeente hier het bevoegd gezag is. De Gedeputeerde ziet geen reden om actie te ondernemen.

Proces gemeentelijke herindeling
Rob Janssen (SP) stelde aan de orde de lokale bestuurlijke situatie in Noord-Limburg die recentelijk is ontstaan over het gemeentelijk herindelingsproces. Gevraagd werd naar de mogelijke gevolgen daarvan voor de bestuurskracht ná de gemeentelijke herindeling en naar de rol van GS in het positief beïnvloeden van genoemde ontwikkelingen. Verantwoordelijk Gedeputeerde Driessen gaf in zijn beantwoording aan ervan overtuigd te zijn dat het herindelingsproces ertoe zal leiden dat de bestuurskracht zal toenemen. De provincie geeft ondersteuning aan het proces en zal hierover rond 1 april de balans opmaken en bezien op welke wijze verder wordt gegaan. Naar aanleiding van de oproep daartoe door Rob Janssen zegde Gedeputeerde Driessen toe zich, daar waar nodig, persoonlijk in te zullen spannen.

Regiobranding Zuid-Limburg
Provinciale Staten namen kennis van het voorgenomen beleid over de regiobranding Zuid-Limburg en gaven daarop per fractie wensen en bedenkingen.
Met 33 stemmen voor (CDA, PvdA, VVD, PNL, Partij voor de Dieren en D66) en 10 tegen (SP, GroenLinks) onderschreven Provinciale Staten hiermee het belang van een gezamenlijke branding voor Zuid-Limburg op nationaal en internationaal niveau.

Kadernota deelnemingen in vennootschappen
Tijdens het debat werd afgesproken dat de discussie over het al dan niet inschakelen van PS dan wel de statencommissie bij het afstoten c.q. aangaan van deelnemingen later zou worden gevoerd. Met inachtneming van deze afspraak gingen Provinciale Staten akkoord met de Kadernota akkoord met de Kadernota deelnemingen in vennootschappen. Met dit nieuwe beleid schept de provincie een kader waaraan nieuwe en bestaande deelnemingen door de provincie in vennootschappen kunnen worden getoetst. Motie beëindigen ammoniaktransporten Met een statenbreed ingediende motie werd het college van Gedeputeerde Staten verzocht stappen te ondernemen om zo snel mogelijk een einde te maken aan alle ammoniaktransporten langs of door bebouwde komen in Limburg.

Verder stelden Provinciale Staten vast het voorstel van Gedeputeerde Staten inzake wijziging Verordening regelende de geldelijke en andere rechtspositionele voorzieningen ten behoeve van gedeputeerden, staten- en commissieleden.

14-3-2008 16:22