Ingezonden persbericht


Met minder meer uit de bodem en agrobiodiversiteit! Unieke samenwerking in stimuleringsprogramma Spade van start

Overheden, agribusiness, branche-organisaties en boeren hebben gisteren in het Plantarium Gebouw te Hazerswoude-Dorp symbolisch de aftrap gegeven voor het stimuleringsprogramma duurzaam bodembeheer en agrobiodiverseit, kortweg Spade. Minister Gerda Verburg (MinLNV), Directeur-Generaal Milieu Saskia Borgers (MinVROM), Albert Jan Maat (LTO Nederland), Onno Hoes (Stuurgroep LIB) en diverse directeuren uit de agribusiness gaven symbolisch het goede voorbeeld door een strook bodem in te zaaien. Een gezonde bodem vormt immers de basis voor een vitaal platteland!

Duurzaam bodembeheer en functioneel gebruik van agrobiodiversiteit (FAB) zijn belangrijke pijlers onder het boerenbedrijf van de toekomst. Ministeries en agribusiness hebben daarom de krachten gebundeld om een gezonde voedingsbodem voor het stimuleringsprogramma Spade te creëren. Boeren kunnen met Spade zelf actief aan de slag. Met minder meer uit de bodem en agrobiodiversiteit halen!

Spade is een landelijk stimuleringsprogramma voor (grondgebonden) boeren dat voor samenhang, evenwicht, duurzaamheid en rendement zorgt. Een unieke wisselwerking tussen overheid en agribusiness. Tussen onderzoek en praktijk. Tussen de boer en zijn collega. Tussen bovengronds en ondergronds. Tussen bodemgebruik en agrobiodiversiteit. Tussen duurzaamheid en rendement.

Spade is een stimuleringsprogramma waar (bestaande) kennis rechtstreeks vertaald wordt naar de praktijk, zodat kennis direct in het veld toegepast kan worden. Daarnaast kan de boer er met zijn vragen terecht rond FAB en duurzaam bodemgebruik. Daarbij maakt Spade handig gebruik van het netwerk rond de boer. Zo worden verschillende agrarische (teelt)adviseurs opgeleid als onderdeel van dit programma om de boer te helpen met praktische tips en trucs voor in het veld. Ook worden boeren onderling gemotiveerd om met elkaar aan de slag te gaan. En wordt er gebruik gemaakt van de vele landelijke en lokale pilots en onderzoeken.

Met Spade gaat een en ander op de schop. Boeren leren anders naar de bodem te kijken en vooral ook anders en duurzamer met hun bodem om te gaan. Ook leren ze hoe agrobiodiversiteit in hun bedrijfsvoering optimaal ingezet kan worden. In de centrale online kennisbank kunnen boeren terecht voor al hun vragen over bodemleven en agrobiodiversiteit. Maar boeren kunnen daar ook terecht om zelf oplossingen aan te reiken. Voor aanverwante projecten is ruimte gereserveerd in de kennisbank om hun kennis te delen. De website is vanaf eind april online actief. Kijk eens op www.spade.nl. Vanaf heden kan telefonisch informatie opgevraagd worden bij het kennisloket, 0900 - 235 95 86 (ZLTO Infolijn)

Stimuleringsprogramma Spade
Postbus 91
5000 MA Tilburg

Telefoon : 013 - 583 63 97
E-mail : spade@zlto.nl


---- --