Ingezonden persbericht


Utrecht, 14 maart 2008

Afremmen groei kinderopvang groot risico

De voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op het kinderopvangbudget vormt een directe bedreiging voor de economische groei. Betaalbare kinderopvang heeft meer vrouwen aan het werk geholpen. Minder kinderopvangtoeslag betekent dat werkende ouders maandelijks fors meer gaan betalen. MOgroep Kinderopvang waarschuwt voor een trendbreuk waarbij de combinatie van arbeid en de zorg voor kinderen, heel lastig wordt.

Nederland is hard bezig de achterstand op het gebied van de kinderopvang in te lopen. De kinderopvang is toegankelijker en beter betaalbaar dan ooit. Cijfers tonen aan dat er een directe relatie bestaat tussen de daling van de kosten van kinderopvang voor ouders en de toename van de arbeidsparticipatie van vrouwen. De afgelopen twee jaar zijn de kosten voor werkende ouders zo substantieel gedaald, dat massaal meer gebruik wordt gemaakt van kinderopvang. Cijfers van het CBS tonen aan dat er zowel in 2006 als in 2007 circa 100.000 vrouwen meer zijn gaan werken. Ook is een duidelijke afname te zien van vrouwen die minder zijn gaan werken na de geboorte van hun eerste kind, dan wel zijn gestopt met werken.

Inperking van de kinderopvangtoeslag zet de toegankelijkheid van de kinderopvang onder druk en zal leiden tot een trendbreuk. Een bezuiniging bijvoorbeeld van 100 miljoen op de totale overheidsuitgave betekent dat de kosten voor werkende ouders met gemiddeld 22% zullen toenemen. Omdat de kinderopvangtoeslag inkomensafhankelijk is betekent dit voor de midden en hogere inkomens zelfs een stijging van de kosten van 40 tot 50%. Dat dit negatieve consequenties zal hebben voor de arbeidsparticipatie, de arbeidsmarkt en de economie in het algemeen is evident.

'De professionele kinderopvang is de stille kracht achter de Nederlandse economie. Iedere leidster zorgt er voor dat zes ouder(paren) aan het werk kunnen. Ouders worden ondersteund in het combineren van werk en de zorg voor kinderen. Alleen op deze manier kunnen ouders met een gerust hart aan het werk', aldus Lenny Versteeg, voorzitter MOgroep Kinderopvang.

Geconstateerd moet worden dat het overheidsbeleid op het gebied van de kinderopvang en de capaciteitsuitbreidingen van de branche zeer succesvol zijn geweest. Werden in 2004, vóór de Wet kinderopvang, nog bijna 393.000 kinderen opgevangen, in 2007 waren dit bijna 556.000 kinderen.

Gezien de macro economische ontwikkelingen moet de groei van de kinderopvang niet afgeremd worden, maar wegens succes worden geprolongeerd.

Bijlage: Het belang van betaalbare kinderopvang (feiten en cijfers) (opvragen bij afzender)

Perscontacten: Kyra van der Meulen, vandermeulen@mogroep.nl, 06 - 51 78 45 84


---- --