Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie Prof.dr. E. Rassin

Titel oratie
De hand in eigen boezem: vier hindernissen voor de forensische psychologie

---

Leerstoel:
Rechtspsychologie

Datum
14 maart 2008 16:00

---

Locatie:
Woudestein, Forumzaal

---

Faculteit
Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)

Juristen, pas op voor psychologische beunhazen!

Hoogleraar rechtspsychologie somber over gebruik psychologische kennis in de rechtspraak

Juristen maken regelmatig gebruik van psychologische inzichten. Zo vraagt de rechter aan gedragswetenschappelijk deskundigen of een verdachte toerekeningsvatbaar is en of een getuigenverklaring geloofwaardig is. Toch kunnen ze dat soms maar beter niet doen, aldus prof.mr.dr. Eric Rassin, bijzonder hoogleraar Rechtspsychologie. Rassin is benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid vanwege de Vereniging Trustfonds EUR. Op vrijdag 14 maart 2008 houdt hij zijn inaugurele rede De hand in eigen boezem: vier hindernissen voor de forensische psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Rassin is uitgesproken somber over de psychologische kennis die de jurist aanwendt. Daarvoor zijn vier redenen te bedenken. Allereerst is de jurist geen wetenschapper en kan daarom de merites van psychologische informatie (die van nature empirisch-wetenschappelijk is) niet beoordelen. Op de tweede plaats is empirische wetenschap behoorlijk complex en tegenintuïtief. Zozeer zelfs dat een aanzienlijk deel van de psychologen er zelf geen kaas van heeft gegeten. Er is daardoor nogal wat psychologische kennis verkrijgbaar die ten onrechte het etiket "wetenschappelijk" draagt.

Voorts lijkt het erop dat uitgerekend psychologisch pseudo-wetenschappers hun tijd vullen met het spuien van hun "wetenschappelijke kennis" in aanwezigheid van juristen. Tot slot zou het juristen verboden moeten worden om psychologische inzichten uit de populaire media te halen, omdat die media psychologische kennis veelal verkeerd interpreteren.

"Als ik het cynisch stel, is de kans dat een jurist een fatsoenlijk psychologisch feit te weten komt, net zo klein als het winnen van de loterij", aldus Rassin. Hij vindt dan ook dat psychologen veel terughoudender moeten zijn met het aanbieden van hun kennis aan juristen. "Het gaat tegen de huidige populariteit van interdisciplinariteit in, maar het zou goed zijn als psychologen eerst eens intern orde op zaken zouden stellen. Nu zijn er te veel psychologische beunhazen actief."

Eric Rassin (Maastricht, 1969) studeerde Nederlands recht en gezondheidswetenschappen, promoveerde op een onderzoek naar gedachtecontrole en werkt sinds 2002 aan de EUR.