Nationale Bank van Belgie


Ondernemingsverslag 2007

2008-03-14

De Nationale Bank publiceert vandaag haar Ondernemingsverslag, dat het traditionele deel II van haar Jaarverslag vervangt.

De opmaak en het ontwerp van dat verslag werden grondig bijgewerkt : het eerste deel, dat tot nu toe een beschrijving gaf van alle activiteiten van de Bank, maakte plaats voor een selectievere en beknoptere toelichting van de voornaamste projecten van het afgelopen jaar. Het gaat vooral om de vooruitgang op het gebied van de betalings- en effectenvereffeningssystemen, de internationalisatie van bepaalde computertoepassingen van de Bank en de modernisering van de Balanscentrale.

Dit eerste deel wordt voorafgegaan door een samenvatting van de opdrachten en activiteiten die de wetgever aan de Bank heeft toevertrouwd. Ze laat de omvang zien van deze taken, waarvan er sommige voortaan een Europese dimensie hebben.

Het Ondernemingsverslag verschaft uiteraard nog steeds vooral juridische en financiële informatie. De belangrijkste feiten aangaande het bestuur en alle gegevens betreffende de financiële situatie van de onderneming worden behandeld in centrale hoofdstukken waarvan de vormgeving eveneens werd aangepast. Duidelijkheidshalve werden de verschillende boekhoudregels samengebracht: de regels die worden opgelegd door het Europees Stelsel van Centrale Banken, die welke gelden krachtens de Belgische wetgeving en de voorschriften van de Regentenraad. De financiële informatie wordt voorafgegaan door een verslag waarin de belangrijkste ontwikkelingen van het resultaat en de voornaamste elementen in verband met het risicobeheer zijn opgenomen. Ook de toelichtingen bij de jaarrekening werden anders voorgesteld.

Ondernemingsverslag 2007 (pdf - 2996k)