GTI NV

Zaandam vernieuwt Julianabrug voor 15,7 miljoen euro

Bunnik, 13 maart 2008

In het eerste kwartaal van 2008 is de bouw van de nieuwe Julianabrug te Zaandijk van start gegaan. De opdracht is voor 15,7 miljoen euro gegund aan BAM civiel NV/Hillebrand die in samenwerking met GTI Energy & Infra werkt aan de vervanging van de bestaande rolbasculebrug. De brug krijgt een strak, licht en slank uiterlijk en wordt medio 2009 in gebruik genomen.

GTI Energy & Infra ontwerpt en realiseert de elektrotechnische installaties en de besturing van de brug, die op afstand vanuit het Havenkantoor van de gemeente bewaakt en bediend gaat worden. Door haar brede multidisciplinaire technische kennis en ervaring is GTI in staat dergelijke complexe installatieprojecten succesvol en veilig op te leveren. De zorgvuldige integratie van de diverse installaties, waaronder de hydroliek en werktuigbouw, is GTI op het lijf geschreven. Van het totale bedrag neemt GTI ruim 1,5 miljoen euro voor haar rekening.

Provincie Noord-Holland heeft tot nieuwbouw besloten omdat de huidige Julianabrug het einde van haar levensduur nadert. De brug, die 72 jaar geleden voor 200.000 gulden gebouwd is, voldoet door zware verkeersbelasting niet meer aan de huidige veiligheidseisen. Naast het slanke uiterlijk van de brug hebben de ontwerpers, Royal Haskoning Architecten de nieuwe Julianabrug voorzien van een aparte brug voor fietsers en voetgangers. De doorvaarhoogte is verhoogd met ruim één meter én er is een grotere doorvaartopening voorzien. Daarnaast zijn er twee gescheiden nevendoorvaarten voor recreatievaartuigen. De nieuwe brug over de Zaan wordt met de aanbruggen ruim 175 meter lang. Al deze goed doordachte toevoegingen hebben vanzelfsprekend een positief effect voor zowel het weg- als het waterverkeer en dragen bij aan de veiligheid.

---