Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

Onderzoek SIDN naar landrush numerieke domeinnamen in afrondende fase

14/03/2008

SIDN, de .nl registry, heeft op 28 en 29 februari de landrush voor numerieke domeinnamen georganiseerd. Van de meer dan 500 deelnemers die aan de landrush hebben meegedaan, heeft een aantal een klacht ingediend bij SIDN over het registratiegedrag van enkele deelnemers en de bereikbaarheid tijdens de landrush. Naar aanleiding daarvan is SIDN uiteraard een intern onderzoek gestart naar het werkelijke verloop en feitelijke uitkomsten van de landrush. Ook zijn wij een evaluatie gestart van de landrush onder onze tussenpersonen, waarin inmiddels meer dan 100 deelnemers hebben geparticipeerd. Het feitenonderzoek en de evaluatie worden deze week afgerond en de resultaten daarvan zullen volgende week worden gepubliceerd.

Verder heeft ISPConnect een opiniepeiling gehouden onder een aantal deelnemers aan de landrush. De gegevens hiervan zijn ons door ISPConnect ter beschikking gesteld. Uiteraard zullen wij de resultaten hiervan eveneens verwerken in ons onderzoek, voor zover dat niet al is gebeurd.

Het spijt ons echter te constateren dat ISPConnect in de rapportage over de opiniepeiling en de interpretatie ervan, niet erg zorgvuldig is geweest, waardoor een feitelijk onjuist beeld ontstaat. ISPConnect extrapoleert bijvoorbeeld ten onrechte de constateringen van 81 specifieke deelnemers aan haar opiniepeiling naar de ruim 2.200 tussenpersonen van SIDN.

De conclusies die ISPConnect trekt uit haar opiniepeiling zijn volledig voor haar eigen rekening. Zoals aangegeven zal SIDN de uitkomsten van het feitenonderzoeken en haar eigen evaluatie-enquête volgende week publiceren.