Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 14 maart 2008

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de toekenning van subsidies voor naschoolse opleidingsinitiatieven in de landbouwsector. De aanpassingen omvatten onder meer de mogelijke invoering van subsidies voor e-learning, de verlaging van het minimumaantal deelnemers aan de bijzondere startcursussen, het percentage lesuren over milieuvriendelijke landbouwproductiemethoden, de subsidievoorwaarden en het contract voor stages, de berekeningswijze voor de subsidie, de verplichte Europese aanmelding, de samenstelling van de jury die de installatieproeven beoordeelt en de vergoeding voor sociale promotie.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt principieel de gunningen goed voor het inhuren van externe .NET ontwikkelaars en .NET experts voor het Agentschap voor Landbouw en Visserij. Zij zullen het agentschap bijstaan bij het ontwikkelen van gebruikersspecifieke toepassingen. De opdracht kadert binnen de ICT-sourcingstrategie voor het Agentschap voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van de omzetting van een aantal Europese richtlijnen keurt de Vlaamse Regering principieel het besluit goed over het opstellen van nationale en gemeenschappelijke rassenlijsten van landbouw- en groentegewassen. Volgens de richtlijnen moet elke lidstaat een lijst opmaken van rassen die toegelaten worden tot de keuring en de handel. Deze worden opgenomen in de Gemeenschappelijke Rassenlijst voor landbouw- of groentegewassen en kunnen na publicatie vrij in de EU-lidstaten worden verhandeld. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet ter bevordering van duurzame ontwikkeling goed. Het decreet moet het Vlaamse beleid ter zake juridisch verankeren en zo de continuïteit van duurzame ontwikkeling verzekeren. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt de uitgangspunten en de principes van de nieuwe loodsgeldtariefstructuur goed en het voorstel om deze per 1 juli 2008 in te voeren.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de SERV, de MiNa-raad, de Adviesraad voor Bestuurszaken en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed met de bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2008. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de bescherming van het archeologisch patrimonium wijzigt. Meer bepaald gaat het om een wijziging van de beroepsprocedure wanneer een vergunning voor archeologische opgravingen en werken aan beschermde archeologische goederen wordt geweigerd. De administratieve afhandeling van de beroepsprocedures wordt nu ondergebracht bij het departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed. De bevoegde Vlaamse minister doet de uiteindelijke uitspraak. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief de regelgeving voor de werking van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen. Het betreft de aanpassing van de regels over de vorming voor zelfstandigen en kmo's aan de Beter Bestuurlijk Beleid-terminologie.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst met het Regionaal Expertisenetwerk Vlaanderen (REN Vlaanderen) goed voor het werkingsjaar 2008-2009. REN Vlaanderen heeft tot doel op grote schaal nascholing aan te bieden voor het ICT-gebruik op pedagogisch, technisch en organisatorisch vlak.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering kent 1, 65 miljoen euro subsidie toe aan het Universitair Steunpunt Gelijke Onderwijskansen in Leuven voor het werkingsjaar 2008.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de studiebekrachtiging in het volwassenenonderwijs op enkele punten. Zo komt er een actualisatie van de diplomagerichte opleidingen en wordt het modelstudiebewijs voor het diploma van leraar technisch aangepast. Het wijzigingsbesluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt principieel de personeelsformatie in het gewoon en buitengewoon basisonderwijs. Tevens wijzigt ze principieel haar besluit over het omrekeningspercentage en het puntengewicht voor de vaststelling van het werkingsbudget onderwijs. Met deze wijzigingen wil ze onder meer overbodige definities opheffen, het gemiddelde aantal onderwijsdagen per kind vastleggen voor de berekening van het werkingsbudget van de type 5-scholen en technische correcties uitvoeren naar aanleiding van de harmonisering van de telmomenten in het onderwijsdecreet XVII. Het besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met de bevoegde sectorcomités en het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Na onderhandelingen en advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering de agentschapsspecifieke regeling goed van de rechtspositie van het personeel van BLOSO.

Op voorstel van minister Bert Anciaux, minister Geert Bourgeois en minister Steven Vanackere

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed dat instemt met het Verdrag over de bevoegdheid, het toepasselijk recht, de erkenning, de tenuitvoerlegging en de samenwerking op het gebied van ouderlijke verantwoordelijkheid en maatregelen ter bescherming van kinderen, opgemaakt in Den Haag op 19 oktober 1996. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het oprichtingsdecreet van Jobpunt Vlaanderen wijzigt. Zo wordt onder meer beslist om de naam Jobpunt Vlaanderen te behouden en niet te opteren voor 'Vlaams Agentschap voor Rekrutering en Selectie'. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) wordt geschrapt als vennoot en de taken van het agentschap worden duidelijker omschreven. Over dit voorontwerp wordt advies ingewonnen bij de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken (VLABEST). Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State. De Vlaamse Regering onderschrijft ook het beheersreglement en machtigt de bevoegde Vlaamse minister dit voor te leggen aan het Vlaams Parlement. Ook keurt ze het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst en de budgettaire compensatie goed.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na advies van de Vlaamse Mediaraad en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat bepaalde frequentiekanalen en een frequentieblok uit het digitaal frequentieplan toekent aan de VRT.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering stelt de zendtijd vast voor het kalenderjaar 2008 voor de levensbeschouwelijke verenigingen erkend om televisieprogramma's te verzorgen en voor de levensbeschouwelijke verenigingen en de gezinsorganisatie erkend om radioprogramma's te verzorgen. Tevens legt ze het subsidiebedrag vast voor het begrotingsjaar 2008 voor radio- en televisieprogramma's van die verenigingen.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de beheersovereenkomst 2008-2010 met het intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoonlijkheid Wonen-Vlaanderen. De beheersovereenkomst wordt voorgelegd aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed dat diverse bepalingen wijzigt op het vlak van wonen. Het gaat vooral om aanpassingen van juridisch-technische aard om verschillende uitvoeringsbesluiten bij de Vlaamse Wooncode op elkaar af te stemmen. Bepaalde bepalingen worden geherformuleerd omdat ze tot interpretatieproblemen zouden kunnen leiden.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van het koninklijk besluit over de technische eisen waaraan motorvoertuigen, hun aanhangwagens, onderdelen en veiligheidstoebehoren moeten voldoen, om het vervoer van 45' containers toe te laten. De toegelaten afwijking kan een impuls betekenen voor intermodaal vervoer omdat dit type container hoofdzakelijk via het spoor of de binnenvaart wordt vervoerd.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met het ministerieel besluit dat de hoofdstukken 2 en 3 aanneemt van de gemeenschappelijke bepalingen van het bestek van het veiligheidspersoneel. Het gaat onder meer om bepalingen over de vergunningen en attesten waarover treinpersoneel moet beschikken, zoals de vergunning van bestuurder, attest van lijnkennis, van materieelkennis, van begeleider en van beroepskennis. Het omvat ook de bepalingen over het taalgebruik op het gebied van de spoorwegveiligheid.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een besluit over de samenstelling van de Strategische Adviesraad (SAR) voor het Vlaamse Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid, de samenstelling van het secretariaat van de SAR en de inwerkingtreding.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed dat de besluiten over VIPA, het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden, wijzigt. Bedoeling is de VIPA-procedure te vereenvoudigen zodat de doorlooptijden van de ingediende dossiers verkorten. Daarnaast wordt het besluit ook beter afgestemd op de gevoerde en uit te voeren praktijk, en op de nieuwe structuur van het beleidsdomein. Het ontwerpbesluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

In het kader van de bijzondere jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering 202.000 euro subsidie toe aan de vzw Tonuso in Brussel voor het project 'Intensieve Trajectbegeleiding (De PIT)' voor het jaar 2008. Tegelijk kent ze 201.000 euro subsidie toe aan de vzw Oranjehuis in Kortrijk voor het project 'Contextbegeleiding' voor hetzelfde werkingsjaar.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering besliste in 1995 voor de financiering van de bouw van serviceflats in Vlaanderen een beroep te doen op de privé-kapitaalmarkt. Zij ontwierp daartoe de Bevak-formule en erkende de nv Serviceflats Invest als Bevak-maatschappij. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel haar besluit over het toekennen van subsidie aan OCMW's en vzw's als tegemoetkoming voor het verwerven van serviceflatgebouwen die op hun grond zijn opgericht in het kader van een onroerende leasingsovereenkomst met de Bevak. De subsidie aan de initiatiefnemers wordt met 178,5 euro verhoogd van 961,83 euro tot 1140,43 euro per flat en per jaar. Tegelijk keurt de Vlaamse Regering het addendum goed bij de algemene overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de nv Serviceflats Invest. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Mits vervollediging van de vertaling in het Nederlands stemt de Vlaamse Regering in met het koninklijk besluit dat de voorwaarden vaststelt om toegelaten te worden tot het luchtverkeer voor bepaalde luchtvaartuigen die niet beschikken over een bewijs van luchtwaardigheid.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Mits vervollediging van de vertaling in het Nederlands stemt de Vlaamse Regering in met het koninklijk besluit tot regeling van het taalgebruik en de taalkennis in de burgerluchtvaart. Het koninklijk besluit bepaalt dat bestuurders van luchtvaartuigen, luchtverkeersleiders en operatoren van een luchtvaartstation een operationeel taalkennisniveau voor gebruik van het Engels in radiotelefonische communicatie moeten bewijzen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt de ontwerpen van milieubeleidsovereenkomst Persdrukwerk en Reclamedrukwerk principieel goed. Bedoeling is de aanvaardingsplicht voor drukwerkafvalstoffen van persdrukwerk en reclamedrukwerk uit te voeren, conform VLAREA en het Afvalstoffendecreet. De ontwerpen worden voor advies voorgelegd aan de MiNaraad en de SERV.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering wijzigt principieel de subsidiëring van de landinrichtingswerken en de procedure tot opmaak van landinrichtingsplannen. Het besluit wijzigt het subsidiepercentage voor landinrichtingswerken van algemeen of regionaal belang. Ook landinrichtingswerken voor passieve recreatiewerken komen voortaan in aanmerking voor verhoogde subsidies. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de SERV, de MiNa-raad en de VREG wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit met de regels voor de toekenning en de verrekening van de gratis elektriciteit voor huishoudelijke afnemers. De eenheidsprijs per kWh wordt nu als volgt gedefinieerd: "de gewogen gemiddelde kWh-marktprijs in Vlaanderen, voor elektriciteit verbruikt door een gezin met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 1600 kWh tijdens de normale uren en 1900 kWh tijdens de daluren, berekend voor de situatie van 1 januari van het jaar waarvoor de gratis hoeveelheid elektriciteit, vermeld in het Elektriciteitsdecreet, wordt toegekend." Hierdoor is er opnieuw een eenduidige vaststelling van de referentieprijs. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de SERV en de MiNa-raad wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit tot vaststelling van de eisen op het vlak van de energieprestaties en het binnenklimaat van gebouwen. Door het nieuwe EPB-decreet wordt de mogelijkheid geboden een aantal extra vrijstellingen of afwijkingen toe te staan op de vastgestelde energieprestatie-eisen die momenteel nog niet beschikbaar zijn. Het betreft hier vrijstellingen of afwijkingen voor gebouwen die opgenomen zijn in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, industriële gebouwen waarin industriële processen plaatsvinden die zelf warmte produceren en waarvoor om die reden koeling of een geforceerde ventilatie moet worden voorzien ten behoeve van een aanvaardbaar binnenklimaat, tijdelijke constructies en alleenstaande gebouwen met een totale bruikbare vloeroppervlakte van minder dan 50 m'. Ook wordt de passiefhuisstandaard voor scholen geïntroduceerd. Dit besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Url: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1205123025746