Nederlands Vaccinatie Instituut


NVI-directeur benoemd tot hoogleraar vaccinatie

vrijdag, 14 maart 2008

Prof.dr. B.A.M. van der Zeijst, wetenschappelijk directeur van het Nederlands Vaccin Instituut, is door de Universiteit Leiden benoemd tot bijzonder hoogleraar Vaccins en Vaccinatie. Hij zal op vrijdag 28 maart a.s. zijn oratie uitspreken.

De nieuwe hoogleraar Vaccins en Vaccinatie van het Leids Universitair Medisch Centrum aanvaardt zijn ambt met het uitspreken van zijn oratie. Dit zal plaatsvinden op vrijdag 28 maart om 16.15 uur in het Groot Auditorium van het Academiegebouw aan de Rapenburg in Leiden.

Loopbaan

Bernard A. M . van der Zeijst (1944) studeerde biologie in Utrecht met een sterke nadruk op de biochemie en de, toen nog in de kinderschoenen staande, moleculaire biologie. Zijn promotie-onderzoek betrof de werking van gistribosomen. Zijn loopbaan hierna speelde zich af in de microbiologie en immunologie. Eerst werkte hij in de virologie (1972-1985) in Nederland, bij de Faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht), en in de Verenigde Staten. Daarna verlegde hij zijn werkterrein naar de bacteriologie. Van 1985 tot 1998 was hij hoogleraar in de bacteriologie bij de Faculteit Diergeneeskunde en visiting scientist aan de Monash University in Melbourne, Australië. In die periode vervulde hij ook een aantal bestuurlijke taken bij de Faculteit Diergeneeskunde en de Universiteit Utrecht. In 1997 stapte hij over naar het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) om leiding te geven aan de Sector Vaccins van dit instituut. In 2003 werd hij directeur van het nieuw opgerichte Nederlands Vaccin Instituut. Hij is de auteur van ruim 200 wetenschappelijke publicaties en begeleidde het tot stand komen van 49 proefschriften. In 1983 werd hij door de Koninklijke Akademie van Wetenschappen onderscheiden met de Beijerinck Virologie Medaille.