Ingezonden persbericht


TEFAF 2008 daverend succes door kunstaankopen vanuit de hele wereld

Maastricht, 14 maart 2008 - De veele en belangrijke aankopen van privé-verzamelaars en musea maken TEFAF 2008 tot een van de meest succesvolle uit haar 21-jarig bestaan. Conservatoren en trustees van musea uit 16 verschillende landen kwamen naar Maastricht, waaronder de Hermitage uit St. Petersburg, het Metropolitan Museum of Art, New York, de National Gallery, Washington, het Los Angeles County Museum of Art, het Boston Museum of Art, Tate Britain Londen, het Louvre en Musée d'Orsay uit Parijs, het Amsterdamse Rijksmuseum en het Israel Museum, Jeruzalem. De Amerikaanse kunstenaar Cy Twombly kocht op TEFAF twee stukken uit de Griekse oudheid.

Moderne en eigentijdse kunst, klassieke oudheden, Aziatica, boeken en manuscripten lagen uitzonderlijk goed in de markt. De Amerikaanse kunstenaar Cy Twombly kocht twee stukken klassieke kunst bij Royal Athena Galleries, New York. Zoals altijd werden bij de oude meesters, het gebied waarop TEFAF een ongeëvenaarde reputatie geniet, veel belangrijke verkopen gerealiseerd.

Ben Janssens, voorzitter van het dagelijks bestuur van TEFAF, verzekert: 'Er is geen enkele aanwijzing dat de schrikachtige financiële markt kunstkopers ontmoedigt. In feite is het omgekeerde het geval. Sommige bezoekers gaven aan dat ze liever hun geld in kunst en antiek investeren dan in aandelen. Een interessante ontwikkeling is de toename van bezoekers uit Azië, waaronder, voor het eerst twee groepen uit China.'

James Roundell, voorzitter van de sectie Moderne & hedendaagse kunst, stelt: 'Handelaren tonen zich zeer tevreden over de resultaten dit jaar. Heel anders dan bij andere beurzen trekt Maastricht grote groepen zeer serieuze bezoekers. De verkopen lopen dan ook uitstekend, in veel gevallen beter dan vorig jaar.'

Naar verwachting zal de beurs circa 75.000 bezoekers trekken, circa 6% meer dan in 2007. Daaronder een toegenomen aantal Russische en Braziliaanse verzamelaars. Maastricht-Aachen Airport verwacht dat er aan het einde van de beurs circa 225 privé-vliegtuigen zullen zijn geland. Er kwamen tijdens de private view 9.435 mensen. In totaal zijn er tijdens TEFAF 2008 17.000 glazen champagne geschonken en 6.000 oesters gegeten.

Een selectie van de verkopen

Oude meesters
Een van de belangrijkste verkopen was De opoffering van Iphigenia van Jan Steen (circa 1625-1679) door Dickinson, Londen, vraagprijs rond ¤ 8 miljoen. Het schilderij toont de dood van de ddochter van Agamemnon, aanvoerder van de Griekse strijdkrachten tijdens de belegering van Troje. Het was ooit in bezit van de Engelse portretschilder Sir Joshua Reynolds en maakte in 1928 deel uit van de collectie-Goudstikker.

Het Los Angeles County Museum of Art kocht een belangrijk werk van Jan Boeckhorst (1604-1668) bij Moatti Fine Arts, Londen, getiteld De Snijders Triptiek, met scenes van de Annunciatie, de Opstanding en de Hemelvaart. Een Europese privé-verzamelaar kocht Vanvitelli's Gezicht op Napels bij Cesare Lampronti uit Rome. Een van de verkopen van de Londense deelnemer Johnny van Haeften betrof Aeneas en de Sibylle in de onderwereld, een fantastische Jan Brueghel de Jonge uit 1598, geschilderd op koper. Haboldt & Co., Parijs en New York, verkocht vier stillevens aan verzamelaars, waaronder Stilleven met haagwinde, narcissen, asters en andere bloemen door de 18de-eeuwse schilder Jan van Huysum.

19de eeuw
Een van de trustees van de National Gallery of Art in Washington kocht Promenade à Moulins, een aquarel uit circa 1885 door Henri Joseph Harpignies, aangeboden door Stoppenbach & Delestre, Londen. Bij Noortman Master Paintings, Maastricht ging Bateau de pêche arrivant vente arrière van Edouard Manet met een vraagprijs van ¤ 1,3 miljoen naar een Europese prrivéverzamelaar, terwijl het Rijksmuseum bij Wijermars Antiquairs, De Wijk, een 1,90 m hoog beeld door Lorenzo Bartolini (1777-1850) heeft verworven, getiteld La Carità Éducatrice. De sculptuur werd in 1817 gemaakt voor de koninklijke villa in Poggio Imperiale.

Moderne & hedendaagse kunst

De sectie moderne en hedendaagse kunst van TEFAF is de laatste jaren aanzienlijk uitgebreid. Er was grote belangstelling voor Bill Viola's video Isolde's Ascension (The Shape of Light in the Space After Death) uit 2005, die bij Haunch of Venison, Londen al snel een nieuwe eigenaar vond. Bezoekers stonden ervoor in de rij. Marlborough Galerie, Zürich en Londen, verkocht twee schilderijen en twee tekeningen van een groep Chinese kunstenaars die werken onder de noemer 3W (Wei Rong, Wu Erlu and Wang Hao). Alle werken gingen naar Europese verzamelaars. Barbara Mathes Gallery, New York verkocht de sculptuur To Heinrich von Collin, Dresden, December 8, 1808 van Frank Stella, eveneens aan een Europese verzamelaar. Bij de Amsterdamse Kunsthandel Rueb werd een Nederlandse verzamelaar de nieuwe eigenaar van een stilleven van Leo Gestel, vraagprijs ¤ 260..000. Een van de belangrijkste werken van Nicolas de Staël, Bouteilles Rouge, dat hij vlak voor zijn zelfmoord in 1955 heeft geschilderd, verwisselde bij Applicat-Prazan, Parijs, van eigenaar.

Aziatische kunst

Een Aziatische verzamelaar heeft bij Littleton & Hennessy Asian Art, Londen en New York, voor ¤ 1,4 million een zeldzame Chinnese rode lakdoos uit de 15de eeuw aangeschaft. Het is het grootst bekende exemplaar in zijn soort. De prachtige zittende houten figuur van Guanyin (China, 11e-13e eeuw) bij Ben Janssens Oriental Art, Londen, vraagprijs ¤ 800.000, kijjkt straks vanuit een Amerikaanse villa over de Atlantische oceaan uit. De Antwerpse handelaar Marcel Nies Oriental Art verkocht zijn belangrijkste stuk, een 11de-eeuwse Indiase granieten sculptuur van de Boeddha Sakyamuni.

Antiquiteiten & kunstobjecten

Het Metropolitan Museum of Art in New York kocht een zeldzame albasten figuur van Gert van Egen, beeldhouwer aan het hof in Kopenhagen, van Pelham, Parijs en Londen, en een verguld zilveren Spaanse schenkkan uit de 16de eeuw bij Jaime Eguiguren, Arte y Antigüedades uit Buenos Aires. F. Payer Kunsthandel uit Zürich verkocht diverse 17de-eeuwse zilveren objecten, voornamelijk uit Duitsland, waaronder een drinkbeker in de vorm van een zeilschip. Een Zuid-Amerikaanse privé-verzamelaar kocht een paar 14de-eeuwse gietijzeren torchères bij Alessandro Cesati, Milaan. Bij Richard Redding Antiques, Zürich, gingen twee belangrijke Franse klokken naar een Zwitser, waaronder een Franse empire klok uit circa 1810, waarop de nieuwe eigenaar werd geattendeerd door een TEFAF-poster.

Meubelen

Salomon Stodel Antiquités, Amsterdam, verkocht een Lodewijk XVI tafel, versierd met een email plaquette met de afbeelding van een Chinees park, aan een Amerikaanse verzamelaar. Een belangrijk Duits museum verwierf bij Frank C. Möller Fine Arts, Hamburg, een laat 18de-eeuwse mechanische bureaustoel van mahonie met ormolu versieringen, gemaakt in het atelier van David Roentgen.

Klassieke oudheden

De Amerikaanse kunstenaar Cy Twombly kocht bij Royal-Athena Galleries, New York, een Griekse bronzen helm en een grote hellenistische zilveren urn, beide daterend uit de 4de-3de eeuw voor Chr. Een andere Amerikaanse verzamelaar koos voor een uiterst zeldzame Romeinse munt, een bronzen sestertie, geslagen in het jaar 72 om de overwinningen in Judea te vieren. De munt werd voor rond ¤ 100.000 verkocht doorr Tradart, Genève. Er zijn slechts drie exemplaren van bekend. Eén ervan is in het British Museum in Londen.

Verluchte manuscripten

Een van de hoogtepunten van de beurs, het Negrone Getijdenboek met gebeden voor privé-devotie, werd door Antiquariat Bibermühle AG - Heribert Tenschert uit Ramsen verkocht aan een verzamelaar, vraagprijs ¤ 5 miljoen.

TEFAF Maastricht 2009

In 2009 zal TEFAF plaatsvinden van 13 t/m 22 maart in het MECC in Maastricht.

AXA Art, hoofdsponsor van TEFAF
Kunstverzekeraar AXA Art toont op TEFAF kwetsbare kunstobjecten om te onderstrepen hoe belangrijk het is collecties te beschermen en preventief te conserveren. Voor verzamelaars die hierover advies willen hebben heeft AXA Art in februari 2008 een online blog geïntroduceerd.