Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 14 maart 2008

Aan de bak in heel Vlaanderen

'Aan de bak', het begeleidingsprogramma van de VDAB voor gedetineerden breidt uit. Samen met de betrokken partners van Justitie en de Vlaamse Gemeenschap geeft de VDAB met het seminarie 'Aan de bak in heel Vlaanderen' op 13 maart het startschot voor die uitbreiding. Het begeleidingsprogramma 'Aan de bak' begon in 2001 en loopt momenteel in negen Vlaamse gevangenissen. De VDAB wil vanaf september 2008 zijn dienstverlening waarborgen in alle gevangenissen in Vlaanderen. Het initiatief is een samenwerking tussen het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen en de VDAB.

Gedetineerden in Vlaamse gevangenissen hebben ook recht op deskundige begeleiding in hun zoektocht naar werk. De VDAB brengt al in negen Vlaamse gevangenissen zijn dienstverlening binnen de muren van de gevangenis via een half- of voltijdse detentieconsulent. Die bereidt samen met elke gedetineerde die binnen een afzienbare tijd de gevangenis mag verlaten, een traject naar werk voor.

In 2007 werden 546 nieuwe trajecten voor gedetineerden opgestart. Daarvan stroomden er 284 uit naar werk. Voor de 476 trajecten voor gedetineerden die in december werden afgesloten, is 48,5% na zes maanden niet meer werkzoekend. Per jaar start de VDAB tot op heden 500 à 600 nieuwe trajectbegeleidingen op. Als het volledige programma van 'Aan de Bak' in alle Vlaamse gevangenissen in werking is, mikt de VDAB op een 300 à 400 extra opgestarte trajectbegeleidingen op jaarbasis.

Vanaf september 2008 zal de VDAB in alle andere Vlaamse gevangenissen zijn dienstverlening via zitdagen waarborgen. Een consulent zal één dag per week aanwezig zijn voor informatieverstrekking, de basisdienstverlening en het regelen van de overdracht naar de externe dienstverlening van de VDAB. De komende jaren zullen die zitdagen systematisch met een of meer gevangenissen per jaar uitbreiden naar het volledige aanbod van 'Aan de Bak'. De VDAB wil tegen 2010 in alle Vlaamse gevangenissen actief zijn met zijn volledige werking rond gedetineerden.

'Aan de bak in heel Vlaanderen' is een seminarie met workshops voor alle partners die betrokken zijn bij de arbeidstoeleiding van gedetineerden. De dag staat niet alleen in het teken van de uitbreiding van 'Aan de bak'. Ook de samenwerking met alle betrokken diensten en personen binnen de gevangenis krijgt ruim de aandacht. De Vlaamse Regering keurde op 8 december 2000 daarvoor een strategisch plan goed dat het recht op hulp- en dienstverlening aan gedetineerden en hun directe sociale omgeving moet verzekeren. De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin werd door de Vlaamse Regering aangewezen als coördinator van dat samenwerkingsmodel. De coördinator heeft als taak de samenwerking tussen het beleidsdomein Justitie en de verschillende beleidsdomeinen binnen de Vlaamse Gemeenschap in goede banen te leiden, met het oog op het recht van elke gedetineerde op hulp- en dienstverlening.

Een aantal nieuwe ontwikkelingen binnen het gevangeniswezen sluit daarenboven naadloos aan bij de verdere uitbouw van het hulp- en dienstverleningsaanbod aan gedetineerden. Die ontwikkelingen spelen zich zowel op wetgevend als op beleidsvlak af (onder andere de interne en externe rechtspositie van gedetineerden).

Gedetineerden komen na de uitvoering van hun straf weer in de samenleving terecht. De diensten van de Vlaamse Gemeenschap en Justitie werken daarom voortdurend samen om de re-integratie van een gedetineerde maximaal te ondersteunen. Het is aan de gedetineerden om die kans te grijpen en het is aan de samenleving en haar overheden om hen daartoe de kans te geven.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Liesbeth van Huffelen , woordvoerster , Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Tel: 02 553 32 48
Email: liesbeth.vanhuffelen@wvg.vlaanderen.be

Nancy Vercammen , woordvoerster, VDAB
Tel: 02 506 16 34
GSM: 0497 51 91 17
Email: nancy.vercammen@vdab.be

Annelies Boffé, attaché Communicatie DG EPI - Penitentiaire inrichtingen, FOD Justitie Tel: 02 542 82 58
Email: annelies.boffe@just.fgov.be