Ingezonden persbericht

()

Persbericht - 12 maart 2008

Wereldpremière in ZaterdagMatinee op Radio 4

Complete 5e symfonie van componist Hans Kox live vanuit Amsterdam

Het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden speelt in het Amsterdamse Concertgebouw de volledige 5e symfonie van de Nederlandse componist Hans Kox. Het is de eerste keer dat deze symfonie in zijn geheel wordt uitgevoerd. Radio 4 zendt het concert 15 maart live uit in de ZaterdagMatinee.

Radio 4 doet daarnaast live verslag van concerten die komend weekend plaatsvinden in Utrecht en Amsterdam. In de Vrijdag van Vredenburg zet dirigent Kees Bakels met de Radio Kamer Filharmonie de twee totaal verschillende interpretaties van Goethe's gedicht Meeresstille und glückliche Fahrt van Beethoven en Mendelssohn naast elkaar.

In het Zondagochtendconcert speelt het Duitse Faust Quartett kamermuziek van Beethoven en Mendelssohn.

Vrijdag 14 maart - van 20.00 tot 22.45 uur

Het gedicht Meeresstille und glückliche Fahrt van Goethe was een inspiratie voor zowel Beethoven als Mendelssohn. Beethoven maakte er een cantate van, Mendelssohn een orkestouverture. De Nederlandse dirigent Kees Bakels zet deze twee verschillende uitvoeringen naast elkaar, samen met de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor en solisten. Rechtstreeks vanuit Vredenburg Leidsche Rijn, van 20.00 tot 22.45 uur op Radio 4. (NPS, AVRO en TROS)

Zaterdag 15 maart - van 14.15 tot 17.00 uur

Een wereldpremière in de ZaterdagMatinee: voor het eerst klinkt de volledige 5e symfonie van Nederlandse componist Hans Kox. Het 1e deel schreef hij in opdracht van de ZaterdagMatinee, het 2e en 3e deel in opdracht van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Die laatste twee delen zijn als Umbrae futurae al eens uitgevoerd. Samen met het 1e deel maken ze de 5e symfonie compleet. De symfonie wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden. Daarnaast soleert de jonge Armeense violist Sergey Khachatryan in het eerste vioolconcert van Dmitri Sjostakovitsj. Rechtstreeks vanuit het Concertgebouw in Amsterdam, van 14.15 tot 17.00 uur op Radio 4. (NPS, AVRO en TROS)

Zondag 16 maart - van 11.00 tot 12.00 uur

In het Zondagochtendconcert spelen de vier dames van het Faust Quartett kamermuziek van Ludwig van Beethoven en Felix Mendelssohn. Rechtstreeks vanuit het Concertgebouw te Amsterdam, van 11.00 - 12.00 uur op Radio 4. (AVRO en het Concertgebouw)

Voor meer informatie over programma's en over kaartverkoop van concerten: www.radio4.nl