Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Zak-/slaaggrens inburgeringsexamen vanaf 15 maart 2008 omhoog

18-12-2007

Met ingang van 15 maart 2008 wordt de zak-/slaaggrens voor de taaltoets van het inburgerinsgexamen verhoogd. Het gaat om de Toets Gesproken Nederlands van zowel het inburgeringsexamen in het buitenland als in Nederland.

In juni 2007 werd bericht dat de zak-/slaaggrens per 1 december 2007 zou worden verhoogd. Deze datum werd onlangs uitgesteld in afwachting van de resultaten van een onderzoek dat de minister voor Wonen, Wijken en Integratie heeft laten uitvoeren op verzoek van de Tweede Kamer. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Research Center voor Examinering en Certificering (RCEC). In het onderzoek is gekeken of een eerder onderzoek door TNO naar de zak-/slaaggrens zorgvuldig is uitgevoerd. Daarnaast zijn de onderzoekers nagegaan of de conclusie van TNO dat de zak-/slaaggrens van de Toets Gesproken Nederlands te laag is ingesteld, gerechtvaardigd is.

De resultaten van het RCEC-onderzoek tonen aan dat de zak-/slaaggrens inderdaad te laag is ingesteld. Met de onderzoeksdata die TNO heeft gebruikt kan echter geen methodologisch verantwoordbare zak-/slaaggrens kan worden vastgesteld. Het RCEC beveelt daarom aan om nader onderzoek te laten doen naar een nieuwe instelling van de zak-/slaaggrens. Tegelijkertijd wordt aanbevolen om de zak-/slaaggrens tussentijds aan te passen, omdat deze nu te laag ligt.

De minister voor Wonen, Wijken en Integratie heeft dit advies overgenomen. Zij vindt het onverantwoord om de huidige zak-/slaaggrens te behouden, omdat meerdere wetenschappers hebben aangegeven dat deze te laag ligt. Omdat een definitieve zak-/slaaggrens nu nog niet kan worden vastgesteld, wil de minister een tussentijdse verhoging. Daarbij wordt de toets zodanig aangepast dat deze iets boven de huidige zak-/slaaggrens komt te liggen. Overigens wordt het niveau van de toets met de bijstelling níet verhoogd; het blijft A1min voor het buitenland en A2 voor Nederland.

Dossiers


* Integratie en inburgering