Gemeente Emmen

Persbericht: Deel gemeentelijk groenonderhoud en straatmakerwerk uitbesteed

26 februari 2008

Met ingang van 15 maart start een proef waarin een deel van het gemeentelijke groenonderhoud wordt uitbesteed aan BTL. Gedurende deze proef worden EMCO-groep medewerkers bij aanemer BTL gedetacheerd. De pilot wordt in oktober geëvalueerd.

De gemeente heeft al eerder een dergelijke proef uitgevoerd met straatmakerploegen. Deze proef is zo goed bevallen dat het college heeft besloten dit in 2008 voort te zetten. WSW (Wet Sociale Werkvoorziening) straatmakerploegen worden, via een aannemer, ingezet voor kleinere reparaties aan verhardingen in het openbaar gebied zoals kleine oneffenheden en verzakkingen. Het college heeft besloten, mede op basis van de resultaten van deze proef, om vanaf 15 maart te starten met een proef waarin ook een deel van het gemeentelijk groenonderhoud wordt uitbesteed aan een aannemer.

Samenwerking met de EMCO
Sinds 2005 besteedt de gemeente Emmen een deel van het groenonderhoud uit aan de EMCO. Het maaien wordt via aanbestedingen, aan aannemers uitbesteed.
Hoewel de samenwerking tussen de EMCO en de gemeente goed is, heeft de gemeente samen met een extern bureau gekeken op welke wijze andere gemeenten WSW-bedrijven betrekken bij het (groen)onderhoud. Uit dit onderzoek is een model gekomen dat nog beter aansluit bij de uitgangspunten en doelstellingen van zowel de gemeente voor het gemeentelijke (groen)onderhoud als van het leerwerkbedrijf EMCO-groep.

De oplossing
Het hoogste rendement in kwaliteit en doelmatigheid zowel voor de gemeente als voor de EMCO-groep, wordt gerealiseerd door het model waarin handmatig en machinaal groenonderhoud wordt uitbesteed aan een aannemer. Bij de aannemer worden dan WSW-medewerkers van de EMCO-groep gedetacheerd die een fors deel van de uitvoering van het werk voor hun rekening nemen. Voor de EMCO-groep biedt het de meeste garantie dat medewerkers eventueel kunnen doorstromen naar het bedrijfsleven. In de proef voor groenonderhoud is er voor BTL gekozen omdat deze aannemer gespecialiseerd is in groenonderhoud voor gemeenten en daarbij ook veel samenwerkt met WSW-bedrijven.

Evaluatie
In het najaar wordt de proef geëvalueerd. Als de resultaten positief zijn volgt de aanbesteding voor het gehele groenonderhoud.

IFRAME: printFrame

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van de sites waarmee een link is aangebracht op basis van een aantal criteria, valt niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente Emmen.

© 2008 Gemeente Emmen