Ingezonden persbericht


SOAP IN DE ZOO

Van 15 maart t/m 5 oktober loopt in Blijdorp een nieuwe gezinsactiviteit: 'Soap in de Zoo'. Dit evenement is de opvolger van de Tijdreis die kinderen vorig jaar konden ondernemen. Er verschijnt een speciale 'gossip' van 8 pagina's waarmee kinderen het 'roddelcircuit' in Blijdorp kunnen volgen. Hij zal gratis bij de entrees worden verstrekt.

Het is de bedoeling dat de kinderen allerlei tips, geruchten en nieuwtjes over bewoners van Blijdorp nalopen volgens een bepaalde route. Zodoende leren ze van alles over het gedrag van sociale dieren als zeeleeuwen, stokstaartjes, gorilla's etc. Zij zullen zich gaan afvragen of het inderdaad waar is dat het zeepaardmannetje opgescheept wordt met de zorg voor duizenden zeeveulentjes en Bokito echt toe is aan rust. Andere vragen die zullen worden beantwoord zijn bijvoorbeeld: willen olifanten Timber en Bangka inderdaad paren en mag dat eigenlijk wel? Klopt het dat de zebraman zijn dames nogal hardhandig behandelt? En als dat zo is, is dat dan eigenlijk wel normaal? Ondanks de vette knipoog naar de roddelbladen is 'Soap in de Zoo' stiekem toch heel leerzaam.

Dankzij de pas geïntroduceerde nieuwe technologie in Blijdorp kunnen bezoekers met een Rabomobiel met NFC chip extra feitjes te weten komen en bij een aantal diersoorten opvallende ringtones met dierengeluiden downloaden.

BLIJDORP-DIEREN DOEN HET GOED IN HET BUITENLAND

In Ierland
In de dierentuin van Dublin (Ierland) heeft de in Blijdorp geboren olifant Yasmin op zondagmorgen 17 februari een gezonde zoon ter wereld gebracht. Vorig jaar had haar zus Bernhardine in diezelfde dierentuin al een dochter gekregen. Twee olifant-baby's dus in Dublin (de allereerste in de Ierse Republiek geboren olifanten) dankzij Blijdorp, want beide olifanten zijn in Blijdorp verwekt door bul Alexander. Hoewel er in Blijdorp dit jaar geen olifantjes zijn of worden geboren (olifant Irma draagt nog steeds haar dode kalf en Douanita is pas volgensd jaar uitgerekend) is Blijdorp toch erg blij dat de kleine 'dochterkudde' in Ierland het zo goed doet!

In Antwerpen
Diezelfde olifant Alexander heeft het bij zijn logeerpartij in Antwerpen dus toch voor elkaar gekregen: een van de vrouwelijke olifanten in de Antwerpse Zoo is drachtig! Alexander heeft geen weet van zijn nageslacht in Ierland en het komende jong in Antwerpen: hij verblijft momenteel in Dierenpark Amersfoort.

en in Sjanghai
Ook op 17 februari jl. bracht 'onze' gorilla Astra (in Blijdorp geboren) in de dierentuin van Sjanghai een baby ter wereld. Astra verhuisde op 11 April 2007 samen met Dango en Quenta naar China. Moeder en kind maken het goed en zitten samen met de andere twee gorilla's in een groep. Alweer dankzij Blijdorp heeft de dierentuin in Rotterdams zusterstad Sjanghai nu een Chinese primeur: de allereerste in China geboren gorilla.

DE PELIKANEN ZITTEN TE BROEDEN: eindelijk!

Voor het eerst sinds ruim een eeuw hoopt Blijdorp succes te gaan boeken met de fok van pelikanen. In 1872 was de oude Rotterdamsche Diergaarde de allereerste dierentuin ter wereld waar een pelikaan werd geboren en grootgebracht. Dit betrof overigens een roze pelikaan. De laatste jaren zijn in Blijdorp kroeskoppelikanen te zien. Zij zijn te vinden in het Amoer-biotoop, dat zij delen met de aalscholvers.

Door de pelikanen een rustige winter-verblijfplaats te gunnen, in een stal onder het Longhouse, zijn ze in voortplantingsstemming gekomen. Om de vogels zo veel mogelijk privacy te geven, kunnen bezoekers de pelikanen daar niet 'in het echt' bekijken. Dat kan wèl via twee monitoren die zijn opgehangen in de Amoerhut, die vanuit twee hoeken het binnenverblijf van de pelikanen bestrijken. Daarop is goed te zien, dat enkele dieren op grote nesten zitten. Er wordt door twee paar momenteel gebroed op in totaal drie eieren. Als er wat ruzie is tussen de pelikanen is dat ook goed te horen!

Blijdorp hoopt uiteraard, dat er binn
enkort eindelijk weer eens kleine
pelikaantjes uit het ei komen. Er zijn nog altijd maar weinig dierentuinen waar pelikanen zich voortplanten. Ook voor het fokprogramma zou dat een mooie opsteker zijn, want de kroeskoppelikaan is in het wild bedreigd in zijn voortbestaan. Hij komt voor in de Donaudelta. In het wild leven nog slechts tussen de 5.000 en 6.000 exemplaren.

DE KANGOEROES ZIJN VERHUISD

De rode reuzenkangoeroes en de zandwallaby's zijn na zo'n dertig jaren uit hun oude verblijf vertrokken om plaats te maken voor de bouw van de Afrika-Savanne. Ze zijn verhuisd naar het perk vlak voor het Directiekantoor, waar tot voor kort de poedoes (dwerghertjes) en hoenderkoeten waren ondergebracht. Er is een hoog hek om het verblijf geplaatst, behalve bij de kijkplek onder de grote plataan. Daar bieden een laag hek en een greppel zonder verdere afscheiding zicht op de buideldieren. Of dat voldoende is om deze springers binnen de perken te houden, zal nog moeten blijken. Voorlopig gaat het allemaal prima: de dieren hoefden nauwelijks te wennen. Ze gedragen zich rustig, grazen het malse gras af en genieten duidelijk van het winterzonnetje. Het huidige perk is overigens een tijdelijk onderkomen voor de Australische dieren: te zijner tijd zullen ze verhuizen naar een andere, meer definitieve plek binnen Blijdorp.


---

Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427