Gemeente Gilze en Rijen

Landelijke Opschoondag 2008 een mooi begin

Gemeente gaat het zwerfvuil aanpakken

Iedere dag gaan onze schoonmaakteams op pad om prullenbakken te legen en hondentoiletten schoon te maken. Maar ook moeten zij achtergelaten afval uit het gemeenteplantsoen halen. Medewerkers van Diamant vegen dagelijks het Wilhelminaplein en rapen achtergelaten verpakkingen op om het plein schoon te krijgen. Zwerfvuil vraagt voortdurend onze aandacht. Maar ook u kunt iets doen. Bijvoorbeeld tijdens de Landelijke Opschoondag op zaterdag 15 maart aanstaande.

Op de Landelijke Opschoondag (voorheen de Opzoomerdag) steekt heel Nederland de handen uit de mouwen om de eigen buurt, wijk of woonomgeving schoon te maken. Vorig jaar gingen in ruim 185 gemeenten vrijwilligers met bezems en prikstokken aan de slag. Ook Gilze en Rijen doet mee. De gemeente zorgt voor veiligheidsvestjes, prikkers, plastic zakken en handschoenen. En moet er een speeltoestel worden opgeknapt, dan leveren wij het noodzakelijke materiaal. Alle buurtverenigingen hebben van ons een brief ontvangen, met de vraag om aan de Landelijke Opschoondag mee te doen. Maar natuurlijk zijn ook particuliere initiatieven van harte welkom. Graag nodigen wij dan ook inwoners van Gilze en Rijen uit om aan deze actie deel te nemen, zodat we op 16 maart kunnen zeggen dat Nederland weer een heel stuk schoner is geworden.

Impulsprogramma Zwerfafval
Landelijk is door samenwerking tussen het Ministerie van VROM, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Stichting Nederland Schoon het Impulsprogramma Zwerfafval gestart. Net als vele andere Nederlandse gemeenten wil Gilze en Rijen aansluiten bij dit programma en een serieuze start met de aanpak van zwerfvuil maken. We hebben daarvoor een subsidie van 15.000 euro aangevraagd en toegekend gekregen. Hiermee kunnen we met het terugdringen van zwerfvuil in onze gemeente een begin maken. Om het zwerfvuilprobleem goed te kunnen aanpakken, moet je weten waar het ligt. Om daar een goed beeld van te krijgen, gaan we een schouwronde door de gehele gemeente maken. Wij vinden dat de gemeente er uit moet zien zoals dat afgesproken en vastgesteld is in het beeldkwaliteitsplan IBOR (Integraal Beheer Openbare Ruimte). Dat is dan ook onze leidraad.

Gilze en Rijen schoon, heel gewoon
Het komende jaar voeren we als gemeente campagne voor het terugdringen van zwerfafval. De acties die daar bij horen spitsen we toe op de zogenaamde hotspots, de plaatsen waar structureel veel zwerfvuil ligt. Zoals winkelgebieden, speelplaatsen en recreatieplaatsen in het buitengebied. We kunnen dat niet zonder u. Wij hopen en vertrouwen erop dat u als inwoner ook een steentje wilt bijdragen. Zodat wij binnenkort met trots kunnen zeggen 'Gilze en Rijen schoon, heel gewoon'.

Meedoen met de Landelijke Opschoondag?

Wilt u ook meedoen met de Landelijke Opschoondag op zaterdag 15 maart en in uw eigen woonomgeving de handen uit de mouwen steken? Meld u dan nu aan via de heer J. Merkus, telefoon 0161-290238 of email gj.merkus@gilzerijen.nl en laat ons weten wat u wilt gaat doen.