Gemeente Coevorden

Coevorden presenteert historische uitgave over stadsrechten

Op zaterdag 15 maart aanstaande presenteert de gemeente Coevorden een nieuwe historische uitgave, `De Stadsbrief 1407-2007'. In dit boekje beschrijft historicus Gerrit Kleis hoe Coevorden in 1407 haar stadsrechten opnieuw bevestigd kreeg.

`De Stadsbrief' is de derde uitgave in de reeks boekjes over de historie van Coevorden. Eerder verschenen `De vestingwerken van Coevorden' (2004) en `Geschiedenis van het kasteel te Coevorden'(2005).

In het hele jaar 2008 viert Coevorden het feit dat Coevorden de oudste stad van Drenthe is. De Stichting 600 jaar stadsrechten Coevorden verzorgt tijdens dit jubileumjaar tal van festiviteiten. De uitgave van het boekje past uitstekend in het programma van het feestjaar.

Extra boekenweekgeschenk

De Stadsbrief verschijnt in oplage van 1500 exemplaren. Het boekje is te koop bij de VVV in Coevorden en bij Boekhandel Kardol in Coevorden. Bijzonder is dat deze boekhandel tijdens de Nationale Boekenweek van 12 tot en met 22 maart De Stadsbrief als extra gratis boekenweekgeschenk geeft. Wie in de Nationale Boekenweek voor EUR 11,50 een boek koopt, ontvangt gratis het nationale Boekenweekgeschenk. Bij Boekhandel Kardol ontvangen de kopers van een boek dus twee geschenken. Op donderdag 20 maart is in dezelfde boekhandel van 20.00 tot 21.00 uur een signeersessie met schrijver/historicus Gerrit Kleis. De gemeente Coevorden gebruikt het boekje als representatiegeschenk.

Feestelijke presentatie

Op zaterdag 15 maart wordt de historische uitgave feestelijk gepresenteerd in het Kasteel in Coevorden om 15.00 uur. Wethouder Geert Roeles zal dan het eerst exemplaar aanbieden aan schrijver Gerrit Kleis. Daarna zal de schrijver ingaan op het verhaal van De Stadsbrief. Stadsdichter Mart Brok draagt vervolgens zijn gedicht over De Stadsbrief voor, onder muzikale begeleiding door gitarist Harm Bos.

In De Stadsbrief wordt verteld over de voorgeschiedenis, de inhoud van de stadsbrief en de betrokken personen, de bisschop, de heren van Coevorden, het stadsbestuur, de drost en de aanwezige getuigen, geïllustreerd met passende afbeeldingen die door de gemeentelijke archiefmedewerkers zijn aangeleverd. De opmaak is verzorgd door Rob Buschman uit Gees.